Polimerleri Zincir Şekline Göre Sınıflama (classification of polymers)

Kullanılan monomerler ve reaksiyon koşullarına göre polimer zincirleri farklı şekiller alırlar; doğrusal zincirler, dallanmış zincirler ve çapraz bağlı zincirler gibi.



Çapraz Bağlanma

Çapraz bağlanma reaksiyonu bir zincir reaksiyonudur; katılma veya serbest radikal mekanizması üzerinden yürür.

Çapraz bağlanma (kürleme veya vulkanizasyon) olabilmesi için polimerde doymamış kısımları olan zincirler bulunmalıdır; örneğin doymamış poliesterler gibi. Aşağıda basit bir çapraz bağlanma reaksiyon mekanizması verilmiştir.



Başlatıcılar (katalizörler): Çapraz bağlanma reaksiyonu bir başlatıcının moleküldeki çift bağla reaksiyona girmesiyle başlar. En çok kullanılan başlatıcılar peroksitlerdir; bu bileşikler kolaylıkla parçalanarak serbest radikaller meydana getirirler. Oluşan bu radikaller polimer molekülündeki çift bağlarla kolaylıkla reaksiyona girerler.

Çok kullanılan bir başlatıcı benzoil peroksittir; iki oksijen arasındaki tek bağ açılarak iki radikal meydana gelir; bu aktif tanecikler başlatıcılardır (I: inisiatör). Başlatıcı, polimer zincirindeki çift bağa etki ederek bağlardan birini açar ve serbest kalan elektronla birleşir; diğer elektron zincirin aktif bir merkez olmasına neden olur.Serbest radikaller hemen karşılaştığı herhangi bir karbon karbon çift bağına (C = C) eki ederek reaksiyona girer.



Reaksiyon Sorunları

  • Bir çapraz bağın oluşabilmesi için polimer zinciri üzerindeki serbest radikalin diğer bir polimer zinciri üzerindeki bir çift bağla karşılaşması (çarpışması) gerekir.
  • Polimer zincirleri uzundur ve oldukça viskozdurlar, dolayısıyla kolaylıkla hareket edemezler.
  • Polimer zincirleri iri, hacimli ve hantaldır, iskeletindeki çift bağın serbest radikale dönüşmesi kolaylıkla gerçekleşemez.
Reaksiyon Çözeltisi: Polimer uygun bir solventte çözündüğünde polimer zincirleri hareketlenir, yan zincirleri ve gruplar kolaylıkla her yöne döner. İdeal bir solvent çapraz bağlanma reaksiyonuna girebilen bir solventtir; dolayısıyla reaksiyondan sonra oluşan üründen ayrılmasına gerek olmaz. Bu tip solventlere reaktif solvent, reaktif çözücü veya ortak-reaktant denir. Solvent, aynı zamanda son ürünün viskozitesini de düşürür.

Solvent: Stiren poliesterler için çok uygun bir solventtir; çift bağ içerdiğinden çapraz bağlanma sırasında serbest radikalle reaksiyona girerek polimer molekülleri arasında ‘köprü molekül’ görevi yapar. Bir köprüde, örneğin 8 dolayında stiren molekülü bulunabilir.



Stiren poliester polimer zincirleri arasında bir köprü moleküldür. Köprü molekül bağlanması (çapraz bağ) yeni bir serbest radikal oluşmasını sağlar, bu radikal de diğer bir stiren molekülüyle reaksiyona girer.

İnhibitörler: Çapraz bağlanma reaksiyonunu yavaşlatmak için inhibitörler kullanılır; inhibitör serbest radikalleri sonlandırarak daha fazla çapraz bağ oluşmasını engeller ve ayrıca depolama süresinde polimerin, güneş ışığı, ısı, kirlilikler gibi etkenlerle tekrar kürlenmeye başlamasını önler.

Promoterler (Hızlandırıcılar): Başlatıcının daha verimli veya daha düşük sıcaklıklarda çalışmasını sağlamak amacıyla polimerizasyon ortamına ilave edilen kobalt bileşikleri ve anilinler (DMA) gibi bileşiklerdir.

Katkı Maddeleri: Bu bileşiklerin kürleme işlemiyle ilgisi yoktur, ancak polimere diğer bazı özellikler kazandırırlar; sıkılık veya sertlik kazandıran dolgu maddeleri, viskoziteyi kontrol eden tiksotroplar, pigmentler, yanmama özelliği veren bileşikler, sörfaktanlar, ultraviole koruyucular ve antioksidanlar.

Kürlemeyi Etkileyen Parametreler: Karışımdaki maddelerin oranları (bunlar, reçine, başlatıcı, inhibitör, hızlandırıcı, solvent, katkı maddeleridir), depolama süresi, malzemenin kalınlığı, kürleme süresi, nem, sıcaklık.