Yüzey Durumları (surface states)

Yüzey durumları (halleri), katı yüzeyin yakınında lokalize olan elektronik durumlardır.

Yüzey durumlarının anlaşılması, kristallerin bant teorisinin incelenmesiyle anlaşılır. Yüzey durumlarının doğası üzerinde yapılan incelemelerde, genellikle sınırda kristal latisin sonlandırılması nedeniyle ortaya çıkan Tamm Yüzey durumları ve yüzey üzerinde veya yüzeyi kaplayan oksit katmandaki yabancı madde veya kusurlarda lokalize Shockley haller arasında bir ayrım yapılır. Tamm durumları engellenmiş bandlar tarafından ayrılmış izin verilen enerji bantları tarafından oluşturulmuştur. Yüzeye izin verilen bantlar, hem engellenmiş hem de izin verilen bulk (kütle) bantlarına karşılık gelen enerjilerde bulunabilir.

1932'de Tamm, olası bir duvarla sınırlandırılmış delta potansiyel bariyerler dizisi olarak yarı-sonsuz bir kristalin basit tek-boyutlu modelini düşünürken, dalga fonksiyonları kristal yüzeye lokalize hallerin olasılığını ileri sürmüştür.

Tamm tarafından önerilen yüzey durumlarıyla ilişkili yorumlara, 1939'da Shockley temelde farklı bir yaklaşım önerdi; elektron enerji düzeylerini sekiz atomlu bir zincirde değerlendirdi. Hesaplama, engellenmiş bantların elektron enerjisi spektrumunda göründüğünü ve bunların her birinde doğrusal zincirin uçlarında iki kenar atomunun varlığına ilişkin iki durum olduğunu gösterdi. Bu iki atomdaki elektronlar, üç-boyutlu bir kristalin yüzeye yakın olan atomların elektronlarıyla aynı konumdadırlar; burada Shockley'e göre yüzey halleri de beklenebilir.

Gerçek bir kristalde, yüzey elektronik durumları koordine olarak doymamış yüzey atomlarına karşılık gelir; genellikle ortaya çıkmaları alterasyon, yüzey rekonstrüksiyonu, yani, yüzey atomlarının hem yüzeyine teğet olan hem de normal olan bir düzlemde yer değiştirmesiyle sonuçlanı. Bu üç boyutlu latisin birkaç peryoduna eşit bir periyodu olan ya da onlarla ölçüsüz bir yüzey yapısı oluşturur. Yeniden yapılanma karakteri, yüzeyin kristalografik yönlendirmesine, hazırlanma yöntemine, adsorbe edilmiş yabancı maddelerin türü ve konsantrasyonuna veya üzerinde oksit katmanın varlığına bağlıdır.

Elektronik yüzey durumlarına olan ilgi, sadece yüzey olaylarının fiziğini anlamak için değil, önemli teknolojik ihtiyaçlarıyla da ilişkilidir. Yüzey halleri, elektronlar ve boşluklar (delikler) için rekombinasyon merkezleri gibi davranır ve böylece diyotların, transistörlerin, güneş pillerinin ve diğer yarıiletken cihazların taşıyıcı ve bozucu özelliklerini azaltır.


Şekil: (а) Yarı-sonsuz bir latisin tek boyutlu model potansiyeli; tarı-sonsuz kristalde iki tür dalga fonksiyonu vardır: (b) hacim halleri, (c) yüzey halleri