Yüzey Alanı (surface area)

Yüzey alanı (arayüz alanı), belirtilen koşullar altında belirli bir yöntemle tayin edilen erişilebilir yüzeyin kapsamı olarak tanımlanan faz arayüz alanıdır.

Yüzey alanı, tayin metoduna ve hesaplama modeline bağlıdır; dolayısıyla, bu terimi kullanırken ölçüm ve hesapların yapıldığı metotların belirtilmesi gerekir.

Katıların yüzey alanı tayininde adsorpsiyon metotlarının kullanımı çok yaygındır. Bü tür yöntemlerde yüzey alanı, monotabakada adsorblanan moleküllerin sayısına ve bir molekülün işgal ettiği alana bağlı olarak hesaplanır. IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) tanımına göre, katıların yüzey alanı tayininde önerilen metot, ~ 77 K’de nitrojen adsorbsiyon yöntemidir. Nispeten düşük spesifik yüzey alanı olan (5 m2/g'dan daha az) partiküller için ksenon veya kripton adsorpsiyon metodu uygulanabilir.

Partiküller küçüldükçe atom yüzeylerinin önemi basitçe şekildeki gibi gösterilebilir. Örneğin, 16x16x16 atomun paketlenmesiyle bir küp oluştuğu varsayılsın. Bu küpte, toplam 4096 atom bulunur; bunun 1352 tanesi (~%33 yüzey atomları) yüzeylerde yer alır. Küp sekiz eşit parçaya bölündüğünde toplam atom sayısı aynı kaldığı halde yüzeylerdeki atom sayısı 2368 (~%58 yüzey atomları) olur. İşlemin tekrarlanmasıyla yüzey atomları sayısı 3584’e (~%88) yükselir. Sonraki iç arayüzler malzeme özelliklerini doğrudan etkileyen fazlardır.

Bu örnek, objelerin daha küçük ve daha küçük boyutlarda olduğunda yüzeyin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Nanopartikül terimleriyle ifade edidiğinde, boyutlar onlu sayılı aralıklarda olduğunda, neredeyse her atom polimerle etkileşebilecek bir yüzey atomudur ve bu nedenle, iç yüzeyin nanokompozit özellikleri üzerinde doğrudan etkisi vardır



Bir küp’ün bölünmesinin yüzey istatistik sonuçları; N = atomların toplam sayısı, n = yüzey atomlarının sayısı