Yüzey Aktif Madde; Ampifilik (amphiphilic surfactant)

Yüzey aktif madde (sörfaktan), sıvı ve diğer bir faz (sıvı, katı, gaz) arasındaki arayüzde, adsorpsiyon yoluyla yüzey gerilimi düşüren bir substanstır. Sörfaktanlar organik ampifilik bileşiklerdir; içerdiği hidrofilik gruplar suda, hidrofobik gruplar ise non-polar ortamda çözünürlüğü sağlar; bu nedenle adsorpsiyon tabakası arayüzündeki ampifilik moleküller çok etkin şekilde yönlenir:

Ampifilik, hem liyofilik (özel olarak hidrofilik) ve hem de liyofobik (hidrofobik) özelliklere sahip olmayı tanımlar.

Liyofilik ve liyofobik, substans ve dispersiyon ortamı arasındaki intermoleküler etkileşimlerin kalite karakteristikleridir. Substans ve dispersiyon ortamının moleküler yapıları benzer olduğunda veya substans molekülleri ortamla kuvvetle etkileştiğinde (hidrojen bağları oluşarak), hidrofilik özellikler söz konusudur; substans ve çevre arasındaki etkileşim zayıfsa özellikler liyofobiktir. Dispersiyon ortamı eğer su ise ‘hidrofilik’ ve ‘hidrofobik’ terimleri kullanılır.

Genel bir kural olarak, ampifilik bileşiklerin hidrofobik kısmı uzun bir düz hidrokarbon zincir [CH3(CH2)n, n>4], hidrofilik kısım ise COOH veya küçük bir iyon gibi polar bir fonksiyonal gruptur [COO-, or N (CH3)3+]. Molekülüde polar ve nonpolar kısımların varlığı miseller, bitabakalar ve diğer yapıların oluşumuyla partikül agregasyonuna yardımcı olur (Şekil). Sörfaktanlar (yüzey aktif madde), lipidler, çoğu peptpdler, proteinler ve polimerler ampifilik özelliklere sahiptir.

Ampifilik substanslar bir çözeltide farklı supramoleküler yapılar oluştururlar (monotabakalar, miseller, lipozomlar ve diğerleri Şekil); bunlar, çeşitli yapılarda nanopartiküllerin,filmlerin ve membranların  sentezinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, çoğu zaman nanopartiküller için koruyucu kabuk olarak da yararlanılır.

Komponentlerin konsantrasyonlarına bağlı olarak sörfaktan moleküllerinin farklı paketlenmeleri, tipik bir sörfaktan-yağ-su sistemi faz-diyagramında görülebilir. Örneğin, büyük miktarlarda ampifilik bir malzeme (sörfaktan) ve az miktarlarda su ve yağ ile sörfaktan ‘kristaller’, büyük miktarlarda su ve az miktarlarda sörfaktan ve yağ ile miseller oluşur.

Ampifilik sörfaktan bileşiklerin kullanım alanı oldukça geniştir; örneğin, nanopartiküller (dispersiyon, emülsiyon), filmler (Langmuir-Blodgett metot, self-montaj monotabakalar), farklı moleküler yapıların (lipozomlar, miseller), v.s. gibi, hazırlanmasında uygulanan metotlarda önemli derecede yararlanılmaktadır. 




Bir sörfaktan-yağ-su sisteminin şeması