Yorgunluk Özellikleri (fatigue properties)

Yorgunluk (fatigue), bir malzemenin, tekrar tekrar stres uygulanması sonucunda mekanik özelliklerinin bozulmasıdır. Fatigue testi malzemenin kırılmaya ve dolayısıyla çökmeye karşı direncini gösterir. İki önemli fatigue testi vardır; çevrimsel stres-kontrollü ve çevrimsel strain-kontrollü testler. Çevrimsel stres-kontrollü fatigue testi, çevrim sayısına göre yorulma çökmesi için gerekli nominal stres tayinine dayanır. Test sonuçları stres (S)-çökme saykıl sayısına (N) karşı grafiğe alınarak S-N grafiği elde edilir. Çevrimsel strain kontrollü fatigue testinde çevrim boyunca strain (gevşeme) genliği sabit tutulur.

Yorulma çatlakların oluşması için üç temel faktör gereklidir.

·         Yükleme modeli yeterince geniş dalgalanmayla minimum ve maksimum pik değerler içermelidir; pik değerler gerilme veya sıkışmada olabilir ve zamanla değişebilir, fakat ters yükleme çevrimi, yorgunluk çatlaması başladığında yeteri kadar büyük olmalıdır
·         Tepe stres seviyeleri yeterince yüksek bir değere sahip olmalıdır; pik gerilimleri çok düşükse, çatlak başlaması meydana gelmez
·         Malzeme uygulanan gerilimin yeterince çok sayıda döngüsünü yaşamalıdır. Bir çatlak başlaması ve büyümesi için gerekli döngü sayısı büyük ölçüde faktörlere bağlıdır

Bu üç temel faktöre ek olarak, stres yoğunlaşması, korozyon, sıcaklık, aşırı yüklenme, metalurjik yapı ve yorulma eğilimini etkileyebilecek artık gerilmeler gibi bir dizi diğer değişken vardır.
Yorulma çatlakları genellikle bir yüzeyden başlatıldığından, yorulma ömrü üzerinde yüklenen bileşenin yüzey durumu etkilidir. Yüzey pürüzlülüğü yüzeydeki gerilme konsantrasyonları seviyesi ve sayısı ile doğrudan ilişkilidir. Stres konsantrasyonu ne kadar yüksek olursa, bir çatlak nükleasyon yapma olasılığı da o kadar yüksek olur. Pürüzsüz yüzeyler, çekirdeklenme süresini uzatır. Çentikler, çizikler ve diğer stres yükselmeleri yorulma ömrünü azaltır. Şekil-1’de bir yorulma çatlağına neden olabilecek çeşitli yükleme türleri gösterilmektedir.

Birçok malzemenin yorgunluk çatlaması ilerleme hızı, Şekil-2’de gürüldüğü gibi üç bölgeye ayrılabilir.

·         Bölge I (yavaş çatlama büyüme bölgesi); Dk'nin bir çatlak yaymak için çok düşük olduğu halde yorulma eşiği bölgesidir.
·         II. Bölge (güç yasası bölgesi);  çatlak büyümesinin hızının, stres yoğunluğu dalgalanmasındaki bir değişme ile yaklaşık olarak lineer olarak değiştiği verileri kapsar.
·         III. Bölge (son çökme bölgesi);  stres yoğunluğu amplitüdündeki küçük artışlar malzeme çalkantı kırılma noktasına yaklaştığı için çatlak büyüme hızında nispeten büyük artışların olduğu bölgedir.



Şekil-1: Yorulma çatlağına neden olabilecek çeşitli yükleme türleri



Şekil-2: Yorgunluk krak-ilerleme hızı