X-Işınlarının Emisyonu (emission of X-rays)

X-ışını emisyon spektrumu bir örneğin elementel bileşimiyle ilgili kalitatif bilgi verir. Örnek spektrumunun, bileşimleri bilinen tipik örnek spektrumlarıyla kıyaslanması ve bazı matematiksel düzeltmeler yapılmasıyla kantitatif sonuçlar elde edilir.

Analitik amaçlarla kullanılan X-ışınları üç şekilde elde edilir: Yüksek enerjili bir elektron demeti ile bir metal hedef bombardıman edilir. Fluoresan X-ışınları (ikincil ışınlar) elde etmek için bir maddeye X-ışınları (birincil) gönderilir. X-ışını emisyonu olan bir radyoaktif kaynak kullanılır.

X-ışını kaynakları, ultraviyole ve görünür ışın veren kaynaklarda olduğu gibi, hem sürekli hem de kesikli (hat) spektrum verirler; bu iki tip de analizlerde önemlidir.

Elektron Demeti Kaynaklarından Alınan Sürekli Spektrum: Bir X-ışını tüpünde ısıtılan bir katotta oluşturulan elektronlar, ~100 kV potansiyel uygulanarak bir anoda (hedef) gönderilir; çarpışma sonucu elektronların bir kısmı X-ışınlarına dönüşür. Bazı koşullarda, Şekilde görülen sürekli bir spektrum, bazılarında da sürekli spektrumun üzerine binmiş bir hat spektrumu meydana gelir.



Tungsten hedefli bir X-ışını tüpünden alınan sürekli ışının dağılımı