X-Işını Spektroskopisi (X-ray spectroscopy)

X- ışını spektroskopisi, X-ışını aralığındaki dalga boyunda fotonların absorpsiyon veya emisyon spektrumuyla maddenin kompozisyonunu incelemek için uygulanan bir metottur.

Diğer spektroskopik tekniklerdeki gibi, X-ışını spektroskopisi elektronların bir enerji durumundan diğerine geçişi sırasında ışığın absorpsiyon veya emisyon spektrumları ile maddenin yapısını incelemek için kullanılır. Bu metodun spesifik karakteri, X-ışını spektrumların atomların iç kabuk elektronlarının geçişleriyle ilişkili olmasıdır. X-ışını absorpsiyon spektrumu, elektronların düşük enerji durumundan yüksek (uyarılmış) enerji durumlarına, ve X-ışını emisyon spektrumları uyarılmış durumlardan alttaki seviyelerde birine geçişlerinden kaynaklanır.

Absorpsiyon spektrumlar, kimyasal bileşiklerin boş uyarılmış durumlarının veya yarıiletkenlerin kondüksiyon bantlarının incelenmesinde kullanılabilir. EXAFS (genişletilmiş X-ışın absorpsiyon ince yapı) metodu, X-ışını difraksiyon metodu ile incelenemeyen amorf cisimlerde bile, atomlararası mesafeler gibi parametrelerin tayinini mümkün kılar.


 Şeki-1: İyonizasyon radyasyonda elektronların uyarılma ve
gevşeme şeması



Şekil-2: Spektrumlara tipik örnekler; (а) fotoelektronlar, (b) X-ışını absorbsiyon, (c) X-ışını fluoresans, (d) Auger elektron spektrumlar