X-Işını Fotoelektron Spektroskopi (X-ray photoelectron spectroscopy)

X-ışını fotoelektron spektroskopi (XPS; ESCA), Fotoelektronların X-ışınları tarafından uyarılarak derin (çekirdek) elektron seviyelerinin saptadığı bir fotoelektron spektroskopi türüdür.

XPS için laboratuvar kaynakları, bir hedefin yüksek enerjili elektronlarla bombardıman edilmesiyle X-ışınlarının üretildiği X-ışını tüpleridir. Genel hedef malzemeler Mg (foton enerjisi 1253.6 eV) ve Al (foton enerjisi 1253.6 eV)’dur. İyonlaşma eşiğine yakın bir foton enerjisinde fotomisyon olasılığı maksimum olduğundan ve foton enerjisi elektron-bağlama enerjisini büyük ölçüde aştığında hızla düştüğündener, XPS derin çekirdek seviyelerini incelemek için uygun bir yöntemdir. XPS spektrumlarında çekirdek seviyeleri kendilerini keskin pikler olarak gösterir. Piklerin enerji konumu, numunede hangi kimyasal elementlerin bulunduğu, kimyasal çevreleri (kimyasal kaymalar), kimyasal bağlar oluştuğunda piklerin konumunun değişen değeri (1-10 eV arasında) ile ilgili bilgiler verir. Bir pikin şiddeti, numunedeki belirli bir elementin konsantrasyonu hakkında bilgi verir, bu nedenle XPS çoğu zaman numunelerin kimyasal bileşimini analiz etmek için kullanılır.

Bu metodun alternatif bir adı ‘kimyasal analiz için elektron spektroskopisi’ (ESCA), yöntemin kurucusuna (KM Siegbahn) 1981 Nobel Fizik Ödülünü kazandırmıştır.



Şekil: (a) XPS’de, yakın-yüzey bölgede "çekirdek" elektronları uyarmak için yüksek enerjili X-ışını fotonlar kullanılır, (b) XPS'de kullanılan, temel, tipik bir PES aletinin diyagramı (radyasyon kaynağı bir X-ışını kaynağıdır)