X-Işını Fluoresans (X-ray fluorescence)

X-ışınları absorpsiyonu ile elektronik olarak uyarılmış iyonlar oluşur; bunlar, daha yüksek enerji seviyelerinden elektronların geçişiyle tekrar kendi temel hallerine dönerler. Buna göre, kurşun 0.14 A0 den daha kısa dalga boylarındaki ışını absorbladığında boş bir K seviyesi bulunan uyarılmış bir iyon oluşur; kısa bir süre sonra, bir seri elektronik geçişlerle (X-ışını "fluoresans" emisyonu) iyon tekrar kendi temel haline döner.

Fluoresans hatların dalga boyları, oluşumlarını sağlayan absorpsiyon sınırının dalga boyundan daima biraz daha büyüktür. Çünkü, absorpsiyonda elektronun atomdan tamamıyla uzaklaştırılması (ki bu iyonizasyondur) gerekirken, emisyonda bir elektronun atom içindeki daha yüksek bir enerji seviyesinden temel hale geçişi söz konusudur. Örneğin, gümüşün K absorpsiyon sınırı 0.485 A0 iken K emisyonu hatları 0.497 ve 0.559 A0 ‘dedir.

Fluoresans, bir X-ışını tüpünden gelen ışın ile de uyarılabilir. Bu durumda l0 (dalga boyu alt sınırı), elementin absorblayacağı dalga boyundan daha kısa olmalıdır; bu da çalışma voltajı yeteri kadar yükseltilerek sağlanır. Buna göre gümüşün K hatlarını çıkarabilmek için tüp voltajının

        12398
V ³ ¾¾¾¾ x 10-3 = 25.6 kV       olması gerekir.
         0.485