Vibrasyonal Spektroskopi (vibrational spectroscopy)

Vibrasyonal spektroskopi (IR spektroskopi; FTIR spektroskopi), enerji halleri arasındaki geçişler nedeniyle absorplanan veya emitlenen ışığın vibrasyonal (titreşim) spektrumlarıyla maddenin yapısının incelendiği metotlar grubudur.

Vibrasyonal (titreşim) spektrumları son derece hassasdır ve moleküllerin spesifik karakterleri hakkında veri içerir, bu nedenle kimyasal araştırmalarda yaygın olarak kullanılır. Vibrasyonal spektroskopi metotlarının avantajı, herhangi bir durumdaki (gaz, sıvı veya katı, kristaller ve amorf objeler dahil) hemen hemen her maddeyi incelemek için kullanılabilmeleridir. Titreşim spektrumu elde etmek için çok az miktarda malzeme olması yeterlidir (spektrometre türüne ve hassasiyetine bağlı olarak birkaç miligrama kadar).

Bilinen titreşim frekanslarının çoğu, elektromagnetik radyasyonun infrared (IR) aralığına tekabül eden 1012-1014 Hz aralığındadır. Atom çiftlerinin birbirlerine göre vibrasyonlarına (gerilme) ve atom gruplarının vibrasyonuna karşılık gelen absorpsiyon veya emisyon bantları, farklı sınıf maddeler için deneysel teorik olarak incelenmiştir ve referans kitaplarda mevcuttur (bunlara, karakteristik frekanslar denir).

Vibrasyonal (titreşim) spektroskopinin başlıca yöntemleri infrared spektroskopi ve Raman ışık saçılma spektroskopidir; IR spektrumları absorpsiyon, Raman spektrumları emisyon (flüoresan) spektrumudur.

İnfrared spektrometreler (IR) veya daha hassas olan IR-Fourier spektrometreleri, ~ 40-6000 cm-1 bölgesinde, sıvıların, gazların, ve katıların titreşim spektrumlarının hızla elde edilmesini sağlar, numunelerin kalitatif ve kantitatif analizini gerçekleştirme olanağı verir. Kuvvetli absorplayıcı malzemelerin incelenmesinde,  numunelerin yüzeyindeki substansın spektrumlarını elde etmeyi mümkün kılan inceltilmiş (attenuated) toplam yansıtma (ATR) metodu kullanılır.

Bazı titreşim geçişlerinin seçim kuralları tarafından engellenmesi nedeniyle, karakteristik yapısal gruplara özgü bir dizi titreşim frekansı infrared spektrometrede kaydedilen spektrumlarda mevcut olmayabilir.

Böyle durumlarda, Raman ışık saçılması spektroskopiden alınan veriler tamamlayıcı ollabilir. Bu durumda, Raman ışık saçılım spektroskopisinden gelen veriler tamamlayıcı olabilir, ilgili spektral bantlara lüminesans geçişleri için seçim kuralları tarafından izin verilir.

Titreşim spektroskopisinin etkin uygulamalarından biri, karbon latis atomların grup vibrasyonları için karakteristik olan 1600 cm-1 bölgesindeki Raman saçılma piki ile grafenin iç yapısının belirlenmesidir.



Benzenin (C6H6) IR (üstte) ve Raman (altta) spektrumları