UV/Görünür Spektroskopi (UV / visible spectroscopy)

Ultraviyole ve görünür absorbsiyon spektroskopisinde molar absorbtiviteler 0-105 aralığında değişir. Herhangi bir pikin e değerinin büyüklüğü, taneciklerin yakalama kesitine ve bir enerji absorbsiyon geçişi olasılığına dayanır. e ve bu  parametreler arasındaki  bağıntı aşağıdaki eşitlikle verilir.

e = 8.7 x 1019 PA 

P geçiş olasılığını, A kesit hedef alanını (cm2 olarak) gösterir. Tipik organik moleküller için alan elektron difraksiyonu ve X-ışını çalışmaları ile yaklaşık olarak bulunabilir; değeri 10-15 cm2 dolayındadır. Geçiş olasılığı değeri ise sıfırdan bire kadar değişir. Kuantum mekaniğinin izin verdiği geçişler için P değeri 0.1-1 arasındadır ve kuvvetli absorbsiyon bandları elde edilir. Molar absorptiviteleri 103'den küçük olan pikler düşük şiddetli pikler olarak sınıflandırılır. Bunlar, oluşum olasılıkları 0.01’den daha küçük olan yasaklanmış geçişlerden meydana gelir.

Ultraviyole ve görünür ışının atomik veya moleküler tanecikler olan M maddesi tarafından absorblanması iki aşamalı bir işlem olarak düşünülebilir; birinci aşamada M maddesi  hn enerjisi alarak M* haline uyarılır.

M + h n = M*

Uyarılmış halin yaşam süresi çok kısadır (10-8-10-9 saniye) ve herhangi bir geri dönüş olayı (relaksasyon) ile son bulur. Uyarılmış halden geri dönüş, absorbsiyon olayının ikinci aşamasıdır; en çok karşılaşılan türü de uyarılma enerjisinin ısıya dönüşümü şeklinde olanıdır.

M* ¾® M + ısı

Geri dönüş, M* nin yeni taneciklere parçalanması şeklinde olabilir; bu tür işlemler "fotokimyasal reaksiyonlar" olarak tanımlanır. Veya, geri dönüş, ışının fluoresans veya fosforesans şeklinde tekrar çıkışı şeklinde de oluşabilir. M* nin yaşam süresinin çok kısa olması, herhangi bir andaki konsantrasyonunun ihmal edilebilir düzeyde olmasına neden olur. Hatta açığa çıkan ısı enerjisini ölçmek bile mümkün olmayabilir. Bu nedenle fotokimyasal parçalanmanın olduğu haller dışında kalan absorbsiyon ölçümlerinde absorplayan sistemde hemen hemen hiç bir bozulma olmaz.

Ultraviyole veya görünür ışının absorpsiyonu, çoğunlukla bağlı elektronların uyarılmasıyla sonuçlanır; bunun sonucu olarak da, test edilen maddede bulunan bağların tipleri ile ilişkili dalga boylarında absorbsiyon pikleri elde edilir. Absorbsiyon spektroskopisi bu nedenle bir moleküldeki fonksiyonel grupların teşhisinde ve ayrıca, tipik absorbsiyon bandları veren bileşiklerin kantitatif analizlerinde de uygulanabilir.

Elektronik geçişleri üç grupta düşünmek ve absorplayıcı maddenin durumunu bu temele göre incelemek uygun olacaktır. Üç elektronik geçiş; p, s, ve n elektronları, d ve f elektronları, ve yük-transfer elektronları olarak sınıflandırılabilir.

Bir organik molekülün ışın absorplamasını sağlayan elektronlar iki grupta sınıflandırılabilir:

  • Atomlar arasında bağ oluşturan ve bu nedenle birden fazla atoma bağlı olan elektronlar.
  • Oksijen, halojenler, S ve N gibi atomlar etrafında yerleşmiş (lokalize) ve başka bir atomla paylaşılmamış veya bağ yapmamış olan elektronlar.
Kovalent bağ oluşturan elektronlar, iki atomik merkezin bulunduğu bir alanda hareket ederek bu merkezler arasındaki kulomb itme kuvvetlerini en düşük düzeye indirirler; böylece kovalent bağ oluşur. Bağlı elektronlu, atomların arasındaki mevzilenmemiş (non-lokalize) alana "moleküler orbitaller" denir ve atomik orbitallerin üst üste gelmesiyle oluştuğu kabul edilir. İki atomik orbital birleştiğinde ya düşük-enerjili bir "bağ moleküler orbitali" veya yüksek enerjili bir "anti-bağ moleküler orbitali" meydana gelir Bir molekülün elektronları, temel halde iken birinci durumdaki yerleşmeyi tercih ederler.

Organik moleküllerde tek bağların olduğu moleküler orbitallere "sigma,s, orbitalleri", ve bunları oluşturan elektronlara da s elektronları denir. Şekil-1a’da görüldüğü gibi bir sigma orbitalinin yük yoğunluğunun dağılımı, bağ ekseni etrafında simetriktir. İki pozitif çekirdek etrafında iki elektronun hareketiyle yaratılan ortalama negatif yük yoğunluğu Şekil-1a'daki gölgeli kısmın büyüklüğüyle belirtilir.

Bir organik moleküldeki çift bağ bölgesi iki tip moleküler orbital içerir: bir çift bağlı elektronu gösteren bir sigma (s) orbitali, ve diğer bir çifti gösteren bir pi (p) orbitali. Pi orbitaller atomik p orbitallerinin paralel olarak üst üste gelmesiyle oluşurlar. Bunların yük dağılımları, bağın bulunduğu eksenden geçen "hareketsiz düzlem (düşük-yük yoğunluğu bölgesi) ile bu düzlemin üstünde ve altındaki bölgelerdeki maksimum yoğunlukla tanımlanır (Şekil-1b).


Şekil-1: Sigma ve Pi orbitallerinde elektron dağılımı