Ultraviyole Fotoelektron Spektroskopi (ultraviolet photoelectron spectroscopy)

Ultraviyole fotoelektron spektroskopi (UPES), fotoelektronların uyarımının ultraviyole emisyonu ile sağlandığı ve böylece örneğin yüzey tabakasındaki valens ve kondüksiyon bantlardaki doldurulmuş elektron durumlarını araştırmak için kullanılan bir fotoelektron spektroskopisi tipidir.

Ultraviyole fotoelektron spektroskopi, moleküler elektronk spektroskopiden farklıdır. Moleküler elektron spektroskopi, elektronların bir enerji seviyesinden diğerine geçişlerine karşılık gelen foton absorpsiyonu ve emisyon spektrumu ile madde incelenmesinde kullanılır. Oysa ultraviyole fotoelektron spektroskopide maddenin yapısını incelemede kullanılan temel araç fotoemisyonun kaydı, yani fotoiyonizasyon nedeniyle malzemeden ayrılan elektronların kaydedilmesidir.

UPES yönteminde deşarj lambaları, genellikle helyum kullanır. Bu kaynaklarda, gaz basıncına ve deşarj akımına bağlı olarak 21.2 eV (He I) ve 40.8 eV (He II) foton enerjili iki kuvvetli hattan biri üretilir. UPES metodunda nispeten düşük enerjili fotonlar kullandığından, fotoemisyon prosesinde sadece valens seviyeler uyarılır. Buna ek olarak, fotoelektron spektrumu, adsorbe edilmiş moleküllerin işgal ettiği orbitallerden de etkilenebilir (incelenen yüzeyin işgali ile ilgili seviyeler hariç). UPES'de kullanılan uyarılma enerjilerinde valens durumlarıyla ilişkili fotoemisyonun büyük kesitinden dolayı, bu yöntem, bir maddenin yüzeyindeki değerlik bantlarının yapısını ve yüzeyde meydana gelen proseslerin neden olduğu modifikasyonları incelemek için güçlü bir araçtır; adsorpsiyon, ince filmlerin büyümesi, kimyasal reaksiyonlar v.s. gibi.

Çalışma konusuna bağlı olarak, UPES metodu genellikle iki moddan birinde kullanılır: açısal integrasyonlu UPES ve açısal çözünürlüklü UPES.

Açısal integrasyon UPES, numunenin üst yarım yüzeyine yayılan tüm fotoelektronları tespit eder. Ortaya çıkan veriler, valens bandındaki durum yoğunluğunun dağılımını belirlemek için kullanılır.

Açısal çözünürlük UFES, önceden seçilmiş belirli bir yöne emitlenen (yayılan) fotoelektronları tespit eder. Bu ölçüm türü sadece bir elektronun enerjisini değil, aynı zamanda dalga vektörünü de kaydeder, bu da yüzey durumları için dağılım yasasını belirlemeyi mümkün kılar.



Şekil: (a) UPS, valens elektronları uyarmak için derin UV bölgesindeki düşük enerjili fotonları kullanır, (b) bir UPS enstrümanın şeması