Ultrasantrifüj (ultracentrifuge)

Ultrasantrifüj, 100 nm'den daha küçük partiküllerin (kolloidler, subselüler partiküller, protein makromolekülleri, nükleik asitler, lipidler, polisakkaritler, sentetik polimerler, v.s.), sıvıya asılmış veya çözünmüş halde ayrılması için kullanılan bir cihazdır. Bu, yerçekimi ivmesini birçok derecede arttıran santrifüj alanına neden olan rotor döndürme yoluyla elde edilir.

Ultracentrifüjler amaca ve tasarıma göre hazırlayıcı (preparatif), analitik ve hazırlayıcı-analitik olabilir.

Preparatif ultrasantrifijler, soketli açılı rotorlar bulunur, bunlar, silindirik tüpler, kavanozlar veya şişeler için, rotorun dikey ekseni ile 20-40º açılı veya döndürme kovalı rotorlar için 900 döndürme açılı olacak şekildedir. Bölme altındaki akışkan için geniş bir iç boşluklu ve akışlı rotorlar da vardır. Preparatif ultrasantrifüjler.virüsler ve subselüler organeller gibi kompleks maddelerin bireysel bileşenlerini ayırmak için kullanılır.

Analitik ultrasantrifüjlerde, test edilen çözeltiler veya süspansiyonlar için özel şeffaf küvetler için geçişli silindirik soketli rotorlar bulunur; özel optik sistemler (refraktometrik, absorbsiyon sistemleri) partikül yeniden dağıtım prosesini rotora iletir.

Piyasada 1.000.000 g'a kadar hızlandırmalı santrifüj vardır; partiküller ve moleküller 10-100 ml’den fazla değerlere kadar ayrılabilir. Günümüzde ultrasantrifüj, makromoleküllerin çözeltilerdeki molekül ağırlığı dağılımlarının tayininde aktif olarak kullanılmaktadır.



Bir ultrasantifüj şematik diyagramı