Yardımcı İşletmeler; Türbinler (utilities, turbines)

Türbinlerde elektrik, genellikle gaz veya buharla üretir ve tipik olarak pompalar, kompresörler, üfleyiciler ve diğer rafineri proses ekipmanlarında kullanılırlar.


a. Buhar Türbinleri

Buharın itme gücünden yararlanılarak yapılan ısı makinelerinden biri de buhar türbinleridir (Bak. Rankine Çevrimi). Türbinler rotor adı verilen, bir döner silindir ve ona buhar püskürten borudan oluşmaktadır. Bu silindirin üzerinde çepeçevre kanatçıklar vardır; kantçıklara püskürtülen buhar, silindirin dönmesini sağlar. Dönen rotora bağlı bir mil aracılığıyla mekanik enerji edilir. Yeni geliştirilen türbinlerde zincirleme enerji üretmektedir. Örneğin rotora gönderilip görevini tamamlayan buhar, daha sonra ona bağlı bir başka rotora gönderilerek, zincirleme enerji elde edilebilir. Buhar türbinlerinde, buharın potansiyel enerjisi kinetik enerjiye ve kinetik enerji de mekanik enerjiye dönüştürülür. Sabit kanada giren buharın basınç ve sıcaklığı düşürülür. Buna karşılık buhar belirli bir hız kazanır. Hız kazanmış olan buhar hareketli kanatlara çarparak mekanik enerji üretilir.

Türbinler buhar makinelerinden daha küçüktür, daha az yer kaplarlar. Elektrik enerjisi sağlamada buhar türbinlerinden yararlanılmaktadır. Termik elektrik santrallerinden türbinlere bağlı dinamolar ve alternatörler aracılığıyla elektrik enerjisi elde edilmektedir. 

Buhar Türbinlerinin Sınıflandırılması

Çalışma Prensibine Göre:

  • Aksiyon Türbinleri; basınç ve sıcaklık düşüşü, sadece sabit kanatlarda yapılır
  • Reaksiyon Türbinleri; basınç ve sıcaklık düşüşü hem sabit, hem de hareketli kanatlarda yapılır

Buhar Akış Doğrultusuna Göre:

  • Eksenel Akışlı Türbinler; buharın türbin içinde akış doğrultusu türbin mili eksenine paraleldir
  • Radyal ve Çapsal Türbinler; buharın türbin içinde akış doğrultusu türbin mili eksenine diktir

Çalışma Koşullarına Göre:

Kondensasyonlu Türbinler: Bu türbinlerde türbinde buharın çıkış basıncı (P0) atmosfer basıncının altındadır(yani eksi (-) basınç altındadır). (P0 < Patm ) Bu, türbin çıkışına kondenser adını verdiğimiz ısı eşanjörü yardımıyla buharın yoğuşturulmasıyla sağlanır. Bütün güç türbinleri (Santral ve Gemi) bu şekilde yapılır.

Karşı Basınçlı Türbinler: Bu tipte çıkış basıncı atmosfer basıncının üzerindedir. (P0 > Patm ). Özellikle elektrik ve ısının beraber kullanıldığı endüstri türbinleri bu tipte yapılır. Burada elektrik üretmenin yanında tesisin ihtiyacı olan ısıda türbinden çıkan nispeten yüksek basınç ve sıcaklıktaki buharla sağlanır.

Ara Buhar Türbinleri: Endüstri tipi türbinlerdir. Bu türbinlerde, belirli basamaklardan çekilen buhar ile proses ısısı üretilir.

Çift Basınç Türbinleri: Bu türbinlerde türbinin iki noktasından buhar girişi yapılır. Ana girişten taze buhar, diğer girişten ise herhangi bir kaynaktan sağlanan daha düşük basınç ve sıcaklıktaki buhar türbine girer.


b. Gaz Türbinleri

Gaz türbini tersine çalışan bir gaz kompresörüdür. Sıkıştırılmış gaz türbin kanatçıklarına çarparak milin dönüşünü ve hareketi sağlar. Gaz türbinleri bazı enerji santralleri ve jet motorlarında kullanılır. Diğer motor tiplerine göre daha fazla güç üretir fakat daha maliyetlidir. Gaz türbini, yanma ile açığa çıkan ısı enejisini mekanik enerjiye çevirir.

Bir gaz türbini basit olarak 3 bölümden oluşur:

  • Kompresör; gelen havayı yüksek basınçlara sıkıştırır
  • Yakma hücresi; yakıtı yakar, yüksek basınçlı, yüksek akış hızlı gaz üretir
  • Türbin; gelen bu gazın enerjisini kullanır
Türbinin bir ucundan giren hava kompresör tarafından basıncı artırıldıktan sonra yanma odasında içine yakıt püskürtülmek suretiyle yakılır. Yanma sonucu yüksek basınç ve sıcaklığa (entalpiye) kavuşan hava türbin kanatlarına çarparak türbini döndürür.



Bir gaz türbini şematik görünümü

Üretilen enerji diğer uygulamalarda bir şaftı çevirmek için de kullanılır. Bu tip gaz türbinlerinde türbin bıçakları çok daha fazla sayıdadır ve türbine aktarılan kinetik enerji kompresörü çalıştırmak için gereken enerjiden çok daha fazladır.


Sağlık ve Güvenlik

Sağlık: Güvenli çalışma eğitimlerine ve/veya gürültü, buhar ve ısıyla temas-ta, kontrol ve bakım çalışmalarında koruyucu ekipman kullanımı gereklidir.

Güvenlik: Buhar türbinlerinin deşarj tarafında, vakumun bozulması halinde hem buhar seviyesini devam ettirmek ve hem de koruma amacıyla, emniyet vanaları bulunmalıdır. Maksimum çalışma basıncının dizayn basıncından büyük olduğu yerlerde, türbinlerde basınç azaltma sistemleri bulunmalıdır. Regülatörler ve aşırı hız kontrol aletlerinin korunmasına dikkat edilmelidir.