Termodinamik Yasalar (laws of thermodynamics)


Termodinamik, ısı ve sıcaklıkla (ve bunların ilişkide olduğu enerji ve iş) ilgili bir bilim dalıdır; incelenen sistemin veya malzemenin kompozisyon veya spesifik özelliklerine bakılmaksızın, dört termodinamik kanunla bu miktarların davranışlarını açıklar. Termodinamik, özellikle fizikokimya, kimyasal mühendislik ve mekanik mühendislik olmak üzere, bilim ve mühendislikte pek çok konuya açıklık getirir. Termodinamiğin dört kanunu ve Onsager ‘karşılıklı ilişkiler’i:

Termodinamiğin Sıfırıncı Kanunu

Termodinamiğin sıfırıncı kanunu, üçüncü bir cisimle (body) termal dengede olan iki ayrı cismin birbirleriyle de termal dengede olduğunu söyler. 1931 yılında Ralph H. Fowler tarafından tanımlanan sıfırıncı kanun, temel bir fizik ilkesi olarak karşımıza çıktığı ve termodinamiğin 1. ve 2. kanunlarından önce gelme zorunluluğu doğduğu için "sıfırıncı kanun" adını almıştır. Yasa sıcaklık ölçümünün temelidir. Her sıcaklık derecesi, farklı bir denge durumunu temsil eder.

 “A ve B sistemleri birbirleri ile ısıl dengede olduğunda, A sistemi ile ısıl dengede olan bir C sistemi B sistemi ile de ısıl denge durumundadır.”  TA = TB = TC

Sıfırıncı kanun termodinamiğin en önemli kavramı olan deneysel sıcaklık olayını açıklayan bir kanundur. Bir A sistemi net enerji transferi olmaksızın bir B sistemiyle temasta ise, bu iki sistem termal dengededir. Şekil-1(a)’da adyabatik bir duvarla birbirinden ayrılmış olan A ve B sistemi (net enerji transferi yoktur), enerji transferine izin veren diatermal bir duvarla C sistemiyle temas halindedir. Bu aşamadan sonra, A ve B sistemi arasında, Şekil-1(b)’de görüldüğü gibi diatermal duvarla bir temas sağlandığında, aralarında net ısı transferi olmaksızın termal denge oluşacaktır.


Şekil-1: Termodinamiğin sıfırıncı kanunu; deneysel sıcaklık olayı


Termodinamiğin Birinci Kanunu

Termodinamiğin birinci kanunu, enerjinin korunumu kanununun bir versiyonu, yani yorumudur.

Enerjinin korunumu kanunu, izole bir sistemin toplam enerjisinin sabit olduğunu, enerjinin bir formdan diğer bir forma dönüşebileceğini, fakat yaratılamayacağı veya yok edilemeyeceğini söyler. 

Birinci kanun çoğu zaman, kapalı bir sistemin iç enerjisindeki değişikliğin, sisteme verilen ısı miktarı ile sistem tarafından çevresine yapılan iş miktarı arasındaki fark olarak formülendirilir. Yani, birinci tür sürekli çalışan bir makine (enerji girişi olmaksızın iş üreten) yapılması olanaksızdır.

“İzole bir sistemde enerji korunur. Enerji, yoktan var edilemez; var olan enerji de yok edilemez; sadece bir şekilden diğerine dönüşür”.

Bir sistemin iç enerjisindeki değişim: sisteme verilen ısı ile, sistemin çevresine uyguladığı iş toplamıdır.

dU = dq + dw                 DU = q + w

dU, DU = sistemin iç enerji değişimi, dq, q = sistem içinde ısı transferi, dw, w = sistem üzerinde yapılan iş  (İş = kuvvet x yol)

Eşitlik, bir sistemin iç enerji değişikliğini tanımlar; iç enerji bir hal fonksiyonudur.


Şekil-2: Termodinamiğin birinci kanunu; enerjinin korunumunun bir yorumu


Termodinamiğin İkinci Kanunu

Termodinamiğin ikinci kanunu, izole bir sistemin toplam entropisinin zamanla daima artığını; veya sistemin kararlı halde olduğu veya reversibil bir proses varlığında sabit kaldığını ifade eder. 

Entropideki artış doğal proseslerin irreversibilitesinden (dönüşümsüz), ve gelecek ve geçmiş arasındaki asimetriden kaynaklanır. Tarihsel olarak, ikinci kanun deneysel bulgulara dayanır ve termodinamik teorinin bir kanıtı olarak kabul edilmiştir. Statistik termodinamik, klasik veya kuantum, kanunun mikroskobik orijinini açıklar.

Kelvin: “Bir rezervuarı ısısını absorblayarak tümüyle işe dönüştürebilen bir proses olanaksızdır.” Başka bir deyişle, “|w| < qh dir ve ısı motorunun verimi mutlaka %100’den küçüktür”. Bir ısı motoru ısıyı işe dönüştürür.

Clausius:Soğuk bir cisimden sıcak bir cisme ısı akışı dışında bir etkisi olmayan bir işlem elde etmek imkânsızdır”. Entropi (S º dqrev/T) bir hal fonksiyonudur.

dS  ³ dq/T  (Clausius eşitsizliği):
dS = dq / T tersinir değişim
dS > dq / T tersinmez değişim

İzole sistemler için:

dS = 0 tersinir değişim
dS > 0 tersinmez değişim


Şekil-3: Termodinamiğin ikinci kanunu; izole bir sistemin toplam entropisi zamanla daima artar


Termodinamiğin Üçüncü Kanunu

Termodinamiğin üçüncü kanunu, mutlak sıfır sıcaklıkta denge halindeki sistemlerin özelliklerine ilişkindir ve örneğin, şöyle tanımlanabilir: “mükemmel bir kristalin mutlak sıfırdaki entropisi tam olarak sıfırdır”. Mutlak sıfırda (sıfır Kelvin) sistem minimum enerjili halde olmalıdır; üçüncü kanuna göre, mükemmel kristal sadece bir minimum enerji haline sahiptir.

Entropi bulunan mikrohallerin sayısıyla ilişkilidir; çok sayıda partikül içeren bir sistem için kuantum mekaniği, minimum enerjili sadece tek bir temel hal olduğunu beliritr. Sistem iyi-tanımlanmamış bir düzende ise (örneğin, düzenlenme camsı olduğunda), sistem çok düşük sıcaklıklara taşınırken bir miktar sonlu entropili partikül bulunur; bu sonlu değere sistemin kalıntı entropisi denir.

 “Sıcaklık mutlak sıfıra yaklaştıkça bütün hareketler sıfıra yaklaşır”.

Bu yasa neden bir maddeyi mutlak sıfıra kadar soğutmanın imkânsız olduğunu belirtir: Nernst Isı Teoremi: T ® 0 iken DS ® 0 olduğuna göre, bir elementin saf kristalin haldeki entropisi, T = 0 Kelvinde sıfırdır. Bu nedenle herhangi bir kusursuz kristalin maddenin entropisi, T = 0 Kelvinde sıfır olur. Nernst ısı teoremine diğer bir bakış Gibbs serbest enerjisi (G) yoluyla yapılabilir; buna göre:
Sabit sıcaklık ve basınçta reaktantların ürünlere dönüşümü için Gibbs serbest enerji:

Δ G = Δ H − T Δ S

T = 0  sınırında, ΔG = ΔH          ΔG eğrisinin eğimi: –ΔS’dir.
T → 0   eğim → 0                     dolayısıyla:  ΔS → 0 olur


Şekil-4: Termodinamiğin üçüncü kanunu; mutlak sıfır sıcaklıkta denge halindeki sistemlerin özelliklerine ilişkindir


Termodinamiğin Dördüncü Kanunu

Termodinamiğin dördüncü kanunu, (Onsager “karşılıklı ilişkiler” olarak adlandırılan kanun) henüz tam olarak yerleşmiş bir kavram değildir. Onsager karşılıklı ilişkiler, denge halinde olmayan, fakat lokal denge nosyonunun bulunduğu termodinamik sistemlerdeki akışkanlar ve kuvvetler arasındaki bazı oranların eşdeğerliğini tanımlar.

İrreversibil proseslerde karşılıklı ilişkiler, genellikle transport prosesleridir; ısı ve elektrik iletimi ve difüzyon gibi.

Ju = Luu(1/T) - Lur(m/T)
Jr = Lru(1/T) - Lrr(m/T)

Jρ = kütle akış vektörü, Ju = ısı akış vektörü, m = kimyasal potansiyel, r = kütle yoğunluğu, u = iç enerji yoğunluğu, L = çapraz-katsayılar, T = mutlak sıcaklıktır.



GERİ (sözlük)
GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (termodinamik)