Taramalı Tünelleme Spektroskopi (scanning tunnelling spectroscopy)

Taramalı tünelleme spektroskopi (STS), bir taramalı tünelleme mikroskopi metodudur; uç ve örnek arasındaki voltajın değiştirilmesiyle, incelenen yüzeyin lokal elektronik yapısıyla ilgili bilgi verir.

Tünelleme akımı, voltajla (sıfırdan .eV’ye) ilişkili enerji aralığındaki tüm elektronik durumların integrasyonuyla tayin edildiğinden, V değerinin değiştirilmesiyle enerjinin fonksiyonu olarak, lokal durum yuğunluğu hakkında bilgi ediillnebilir. Bu verinin elde edilmesinde kullanılan en yaygın metot, uçtan test örneğine sabit bir mesafede yapılan taramanın her noktasında voltaja (V) bağlı tünelleme akımını (I) ölçmeye dayanır; hesaplama veya doğrudan tayin, logaritmik türevin voltaja bağlılığı (dI/dV)/(I/V) nedeniyle kolaylaşır, elde edilen veri örnekte durum yoğunluğunun enerji spektrumuna çok yakındır. Bu yöntemle, belirli bir enerjide durum yoğunluğunun mekansal dağılımı belirlenebilir.

STM yöntemi lokal elektronoik özellikleri araştırmayı mümkün kılar; önceden belirlenmiş ve ne kadar küçük olursa olsun, tek bir atomdan bir yüzeyin alanına kadar farklı kimyasal yapıların atomlarını ayırt etmeye olanak sağlar. Genel olarak bakıldığında bant aralığı (gap), yüzeyde bant bükülmesi, kimyasal bağların yapısı gibi konularda spektroskopik incelemeyle çok yararlı bilgiler edinilir.

Taramalı tünelleme spektroskop şematik diyagramları