Taramalı Prob Mikroskopi (scanning probe microscopy)

(SPM 1981’de, STM’un keşfiyle bulundu)

Taramalı prob mikroskoplarda (SPM) keskin ince uçlu bir probun, bir örnek boyunca hareket ederken örnekle olan etkileşimi kaydedilir. İnce ucun çalışma kısmı 10 nm kadardır. Prob mikroskoplarda uç-yüzey mesafesi 0.1-10 nm’dir. Farklı prob mikroskoplarda uç yüzeyle çeşitli şekillerde etkileştirilebilir. Ucun yüzeyle etkileşimi P parametresiyle karakterize edildiğinde; uç-örnek mesafesi üzerinde P = P (z) bağımlılığı vardır. Dolayısıyla uç ve örnek arasındaki mesafeyi (z) kontrol eden geri besleme sisteminde P kullanılabilir (Şekil-1).

Geri besleme sistemi P parametresini sabit tutar (P = P0, operatör tarafından ayarlanır). Eğer uç-örnek mesafesi değişirse P de değişir ve geri besleme sistemindeki P değişir; değişiklik (diferansiyel sinyal) sistemde büyütülerek uç-örnek açıklığını kontrol eden piezo transdusere (PT) iletilir. Transduser DP sinyalini kullanarak P’yi ilk değerine gelecek şekilde uç-örnek mesafesini değiştirir (diferansiyel sinyal yaklaşık olarak sıfırlanır); örnek-uç mesafesi büyük bir doğrulukla (~ 0.01 Å) kontrol altında tutulur. Uç, örnek yüzeyi boyunca hareket ederken P örnek topografyası nedeniyle sürekli olarak değişir ve geribesleme sistemi uç-örnek mesafesini her seferinde ilk değerine getirir (P0). Yani, uç örnek üzerinde bir x,y noktasına hareket ettirildiğinde transdusere beslenen sinyal V(x,y), örnek yüzeyinin ideal düzlem X,Y(z = 0) ‘den olan lokal sapmasıyla orantılıdır. Bu durum V(x,y) değerleri kullanılarak örneğin yüzey topografyası ve SPM görüntüsü alınmasını sağlar. Tarama boyunca, uç önce örneğin üstünden bir hat boyunca hareket eder (hat taraması), sinyal değeri transdusere gider, bilgisayar hafızasına kaydolur. Sonra uç tekrar başlama noktasına döner, sonraki tarama başlar (yapı taraması), ve proses tekrarlanır. Tarama boyunca kaydedilen geri besleme sinyali bilgisayarda işlenir ve SPM yüzey topografi görüntüsü Z = f (x,y) grafik olarak kaydedilir.

Örnek topografyasının incelenmesi yanında, prob mikroskoplar çeşitli yüzey özelliklerinin araştırılmasına da olanak verir; örneğin, mekanik, elektrik, magnetik, optik özellikler. SPM teknikleri çok çeşitlidir; örneğin,

·         Taramalı Tünelleme mikroskopi (STM)
·         Taramalı Kuvvet Mikroskopi (SFM)
·         Taramalı Yakın Alan Optik Mikroskopi (SNOM)
·         Taramalı Elektrokimyasal Mikroskopi (SECM)
·         Taramalı Kapasitans Mikroskopi (SCaM)
·         Taramalı İyon İletim Mikroskopi (SICM)
·         Taramalı Termal Mikroskopi (SThM)
·         Taramalı Yakın Alan Akustik Mikroskopi (SNAM)

En yaygın prob mikroskopi teknikleri üç temel sınıfta toplanır; bunlar, taramalı tünelleme mikroskobu (STM), bir taramalı kuvvet mikroskobu olan atomik kuvvet mikroskobu (AFM), ve taramalı yakın alan optik mikroskobudur (SNOM).




Şekil-1: Bir prob mikroskopta geribesleme sisteminin blok diyagramı




Şekil-2: Tipik taramalı prob mikroskop (SPM) tipleri