Taramalı Elektron Mikroskopi (scanning electron microscopy)

(Manfred von Ardenne, 1937)

Taramalı elektron mikroskopi, yüzeyi odaklanmış elektron demetiyle tarayarak bir yüzeyin (ikincil elektronları kaydederken) topoğrafyasını görüntülemek ve/veya yüzey element dağılım paternini (geri saçılan elektronları kaydederken, Auger elektronlar ve X-ışınları) elde etmektekullanılan bir elektron mikroskopi tekniğidir.

Taramalı elektron mikroskop (SEM) bir elektron mikroskobudur; odaklanmış bir elektron demeti ile örnek yüzeyi taranır, elektronlar örnekte bulunan atomlarla etkileşerek örneğin yüzey topoğrafyası ve bileşimi ile ilgili çeşitli sinyaller verir. Bir görüntü vermek için kullanılan dedektör akımı, örnek üzerindeki elektron demetinin konumuna bağlıdır.

SEM’le 1 nm’den daha iyi rezolusyona ulaşılabilir. Çalışmalar yüksek vakumda, düşük vakumda, ıslak koşullarda ve geniş bir sıcaklık aralığında (kriyojenik-yüksek sıcaklıklar) yapılabilir. En çok uygulanan taramalı elektron mikroskop modu, elektron demetiyle uyarılan atomların emitlediği ikincil elektronların tayinine dayanır; saptanan ikincil elektronların sayısı örnek topoğrafyasına bağlıdır.




Bir taramalı elektron mikroskobun (SEM) şematik görünümü