Takviye Malzemeler (reinforcing materials)

Takviye faz (kuvvetlendirici, veya dispers faz), bir kompozitte matris içinde dağılmış ve matrise istenilen özellikleri kazandıran fazdır; kuvvetlidir.

Kompozitler takviye malzemeye göre farklı yapılanmalarda olabilir; takviye ve matris birbiri içinde çözünmezler veya kısmen çözünürler. Takviye malzemelerin kompozitin kuvvetlenmesini sağlamanın dışında malzemeye katkıda bulunduğu başka avantajları da vardır; örneğin, ısıya dayanıklılık, iletkenlik, korozyona direnç ve sertlik gibi. Takviye genellikle matristen daha kuvvetli ve daha sert olmalı ve matrisin kırılma mekanizmasını kompozitin avantajına değiştirmelidir.

Takviye fazlar çeşitli formlarda olabilir; partiküller, whiskerler, plateletler, sürekli veya kıyılmış fiberler gibi. Farklı takviyeler (Al2O3, SiC, karbon silika gibi) kuvvet, elastik modül, kayma dirençi, kimyasal, kararlılık, oksidasyon dirençleri farklıdır. Bir fiber takviyeli kompozitin performansı fiberin uzunluğuna, çapına, oriyantasyonuna, bileşenlerin miktar ve özelliklerine ve aralarındaki bağlanmaya göre değişir.

Takviyeler üç-boyutlu (partikülat), iki-boyutlu (laminar) veya tek-boyutlu fiber olabilir. Farklı takviyelerin kullanıldığı kompozitlerin mekanik özellikleri ve işlenme teknikleri de farklıdır. Kompozitler yapısal model olarak genellikle iki kategoriye ayrılabilir; laminat kompozitler ve dispersiyon kompozitler. Dispersiyon kompozitler içerdikleri takviye malzemenin dağılımına bağlı olarak üç tip altında toplanır: Bir-boyutlu(1D), iki-boyutlu (2D) ve üç-boyutlu (3D) oryantasyonlar. (Şekil-1a)

Kompozitlerde kullanılan bazı önemli takviye malzemeler Şekil-1b’de gösterilmiştir. Dizili sürekli fiberler, süreksiz fiberler, whiskerler (ince uzun tek kristaller), partiküller ve tekstil teknolojisi tarafından üretilen dokumalar gibi çok sayıda ipliksi (fibrous) yapılar tipik takviye malzemelerdir.

Matris ve takviye malzemenin tipine bağlı olmaksızın, herhangi bir kompozitin özelliklerini etkileyen dispers fazın çeşitli geometrik seçenekleri vardır. Kompozitlerin özellikleri, fazların özelliklerinin, relatif miktarlarının ve dispers fazın geometrisine göre belirlenir. ‘Dispers faz geometrisi’, partiküllerin şekilleri, büyüklüğü, dağılımı ve oryantasyonu kapsar.

Nanokompozitlerde nano boyutlarda sentetik ve kristalin takviyeler kullanılabilir; örneğin, Fe ve diğer metal tozlar, killer, silika, TiO2 ve diğer metal oksitler gibi. Killer ve tabakalı silikatlar çok küçük boyutlarda olabilmeleri, interkalasyon kimyasının iyi bilinmesi ve ayrıca çok düşük konsantrasyonlarda kullanıldığına bile malzeme özelliklerinde gelişmeler sağlaması nedenlerinden kullanım alanı en yaygın olan takviye malzemelerdir. Bu takviye malzemelerinin pek çoğu bilinen tekniklerle hazırlanır; kimyasal, mekanik (bilyalı öğütme gibi), buhar depozisyon, v.s. gibi. Karbon nanotüplerin üretilmesinde genellikle buhar depozisyon yöntemi kullanılır.

Takviye malzemelerde yüzey modifikasyonuyla takviyenin homojen dağılımı ve matris ve nano boyutlu takviye malzeme arasında iyi bir yüzey arası bağlanmanın sağlanması önemlidir. Karbon nanotüpler (CNT) için sörfaktan kullanılması, oksidasyon veya yüzeylerin kimyasal fonksiyonlarının artırılması gibi tipik bazı teknikler uygulanmaktadır. Özellikle polimer ve seramik matrisler için kimyasal metotlar daha etkilidir. 

Nanokompozitlerde kullanılan partiküller/dolgu maddeleri çeşitlidir:

0D (sıfır-boyutlu) dolgu maddeleri/partiküllerin üç boyutu da nanometrik akaladadır, aspekt oranı bire yakındır: L/D~1; dolayısıyla malzeme, genellikle birbirine eşdeğer taneciklerden oluşur. Nanometrik skalalı silikajel ve polihedral oligomerik silsesquioksan (POSS), metalik nanopartiküller, karbon siyahı ve fullaren (bürünmüş grafen) tipik örneklerdir.

1D (bir-boyutlu) malzemelerin iki boyutu nanometrik skaladadır; malzeme 1-boyutlu tel şeklindedir. Tipik örnekler olarak nanofiberler, nanoteller veya nanotüpler gösterilebilir. Bunlar arasında en fazla araştırma ve çalışma yapılan 1D sistemler karbon nanotüplerdir (CNT). CNT, rulo grafenden hazırlanır.

2D (iki-boyutlu) malzemelerin boyutlarından sadece biri naometrik skaladadır, malzeme iki-boyutlu bir disk veya platelet şeklindedir. Tipik örnekler tek-tabakalı killer, grafit (doğal grafitten), grafen, ve tabakalı çift hidroksitlerdir.

3D (üç boyutlu) malzemelerin hazırlanmasında özel metotlar uygulanır. Tipik bir örnek olarak grafenden hazırlanan grafit gösterilebilir. Grafen, SP2 bağlı karbon yapılı, bir atom kalınlığında düzlem levhadır; fevkalade yüksek kristallik derecesine ve elektronik özelliklere sahiptir. Grafit, grafenin istiflenmesiyle hazırlanan üç-boyutlu (3D) bir formdur. (Şekil-2)


Şekil-1: (a) Dispersiyon kompozitlerin yapısal modelleri, (b) bazı takviye malzeme şekilleri ve geometrik yerleşimleri



Şekil-2: Grafen ve grafenden türetilen malzemeler



Şekil-3: Nano boyutlada bazı takviye malzemelerin SEM görüntüleri: (a) nanotüpler, (b) nanografit, (c) nanokiller (3D), (d) nanosilika, (e) nanopartiküller (3D), (f) nanofiberler (3D)