Sıvı Kristal (liquid crystal)

Sıvı kristal, sıvıların kendiliğinden akıcılığını, kristallere özgü anizotropi özellikleriyle birleştiren, moleküllerin konumsal ve/veya yönlendirmeli düzenlenmesi ile karakterize edilen bir sıvı hal şeklidir.

Bir sıvı kristal, düzenli bir yapı içinde veya fazda moleküllerin self-montajıyla oluşur. Sıcaklık veya magnetik alan gibi dış değişiklikler, çok küçük de olsa, sıvı kristali farklı bir faza yönlendirir. Farklı fazlar malzemenin optik özelliklerinin değişmesiyle anlaşılabilir. (Şekil-1).


Şekil-1: (a) katı bir malzemede (moleküller organizedir), (b) bir sıvı kristalde (moleküller uxun aralıklarka düzenlenmiştir) ve (c) bir sıvı içinde (moleküller düzensizdir) moleküllerin şematik görünümü


Moleküler düzenlenme derecesine göre bakıldığında, katı kristallerde partikül düzeni üç-byutlu uzun-aralıklı olmasına karşın sıvılarda düzenlenme aralığı kısadır. sıvı kristaller iki genel grup altında toplanabilir:

·         Termotropik sıvı kristaller: Sıcaklık değişimiyle (katı fazın kısmen ergimesi) oluşan sıvı kristallere termotropik sıvı kristaller denir.
·         Liyotropik sıvı kristaller: Liyotropik sıvı kristallerin oluşumu, bir solventte sörfaktanların konsantrasyon değişimiyle ilgilidir.

Sıvı-kristalin hal genellikle mezomorfik (‘mezo’, ara demektir) olarak ve subsrans da mezofaz olarak adlandırılır. Sıvı-kristalin hal en fazla molekülleri uzun veya disk şeklinde olan organik bileşiklerde görülür. Sıvı kristaller oluşumu, düzenlerinin göreli paralelliklerini belirleyen moleküllerin (zincir veya düz) önemli derecede anizotropik şekline bağlıdır. Hem sıvılarda hem de kristallerde bulunan eşsiz özellik kombinasyonu, sıvı kristallerin iç moleküler yapısının özelliğinden kaynaklanır.

Termotropik sıvı kristaller, Friedel tarafından yapılan sınıflandırmaya göre, moleküllerin düzenlenmesine bağlı olarak üç tip olarak tanımlanır (Şekil-2):

·         Smektik sıvı kristaller
·         Nematik sıvı kristaller
·         Kolesterik sıvı kristaller

Smektik sıvı kristaller, molekülleri uzun çubuk-benzeri bir şekle sahip olan ve ince bir tabaka oluşturmak üzere birbirine paralel yönlendirilen substanslar tarafından oluşturulabilir. Yanal yöndeki tabakaların içinde, moleküllerin düzenlenmesinde tümüyle bir periyodiklik yoktur.

Nematik sıvı kristal substanslar filamentli partiküller içerir; bunlar ‘fırça’ görünümlüdür, birbirine paralel olup yukarı ve aşağı kaydırılabilir. Nematik sıvı kristaller smektikler kadar düzenli değildir.

Kolesterik sıvı kristaller, esas olarak kolesterol türevleridir. Bunlarda, smektik sıvı kristallerde olduğu gibi, düz ve uzun mleküller tabakalar şeklinde düzenlenir; fakat her tabakadaki partiküllerin düzeni, nematik sıvı kristallere benzer.

Bunlara daha sonra diğer bir faz, diskotik sıvı kristal ilave edilmiştir. Diskotik sıvı kristaller, İki boyutlu bir latis oluşturan sıvı kolonlar sistemleridir.

Liyotropik sıvı kristaller iki veya daha fazla bileşenden oluşur. Komponentlerden biri, genellikle sudur. Diğer komponenet polar bir baş grup içeren bir ampifildir; baş grup, bir (veya daha fazla) uzun zincirli hidrokarbona eklenir. Bilinen tipik bir örnek sulu sabun çözeltisidir (sodyum dodesil sülfat).

Sıvı Kristal Elastomer (LCE): Sıvı kristal yapılı uzun, çapraz bağlı polimer zincirlerinin bulunduğu kauçuksu ağ yapılı malzemelerdir.

Sıvı Kristal Polimer (LCP): Uygun sıcaklık, basınç ve konsantrasyonda sıvı kristal mezofaz olarak bulunabilen (çözelti içindeyken kristal halde dizilebilen), veya, ergimiş hal-de kristal düzende sıralanabilen makro moleküllerdir. Bu tür sıvılar anizotropik davranış gösterirler; bunlardaki düzenli bölgelere ‘mezofazlar’ denir.

Sıvı Kristal Display (LCD), düz panel ekranlarda kullanılan bir teknolojidir. Tipik bir örnek çalışma prensibi basitçe Şekil-3’de gösterilmiştir.



Şekil-2: Termotropik sıvı kristallerin önemli üç tipi; nematik, smetik ve kolesterik



Şekil-3: Tipik bir nematik sıvı kristal ekran