Supramoleküler Katalizleme (supramolecular catalysis)

Supramoleküler katalizleme, katalizörün veya geçiş halinin supramoleküler montaj olduğu reaksiyon hızındaki değişikliklerdir.

Çok etkili ve seçici katalizörlerin yaratılması, supramoleküler kimyanın hedeflerinden biridir. Supramoleküler katalizleme reaksiyonlarında, bir supramoleküler partikülü, hem etkin bir katalizör ve hem de substratla (reaktan) kompleks (geçiş hali) halde olabilir. Supramoleküler katalizleme, iki temel aşamayı kapsar; bunlar reaktan ve katalizörün bir kompleks içine bağlanması, ve reaktanın kompleks içinde ürünlere dönüşmesidir. Ardından katalizör ayrılır.Her iki aşamada da, katalizör, substrat ve ürünün yapıları arasında geometrik uygunluk gibi ‘moleküler tanıma’ gerekir. Bu gibi işlemler supramoleküler kimyanın çalışma alanına girer. Katalizör reseptör siteleri ile reaktan arasındaki kuvvetli etkileşimler de dikkate alınmalıdır.

Katalizörün kendisi reaksiyonun ürünü ise, sistem kopyalama (reprodüksiyon) yeteneğine sahiptir, diğer bir deyişle, DNA'nın sentetik bir benzeridir (analog).

Enzimatik katalizleme doğal bir supramoleküler katalizlemedir. Basit bir sentetik supramoleküler katalizör, makrosaykıl [24]-N6O2‘dir (Şekil); ATP’nin, ADP'ye ve fosfata hidrolizini önemli serecede hızlandırır ve bu nedenle ATPaz enzim benzerdir.



     Makrosaykıl [24]-N6O2