Supramoleküler Fotokimya (supramolecular photochemistry)

Supramoleküler fotokimya, supramoleküler sistemlerin elektronik özelliklerini, yapı ve fotokimyasal dönüşümlerini inceleyen bir fotokimya bölümüdür.

Fotokimyasal olarak aktif komponentler (kromoforlar), supramoleküler komplekslere dahil edildiğinde, onu, ışık enerjisini, enerji transferi, foto indüklenmiş elektron transferi ve yüklerin alan bölüşümü, redoks potansiyellerinin değişimi, seçici bağlama gibi pratik prosesleri gerçekleştirmek için kullanmayı mümkün kılar. Bu etkiler, ışık dönüşüm cihazları, elektronik anahtarlama, enerji depolama, fotokatalitik sistemler için kullanılabilir.

Kromoforlar tipik olarak poliaromatik moleküllerdir; metaloporfirinler, serbest porfirinler, bipiridill (Şekil-a) ve benzerleridir. Işık, bu molekülleri, tüm supramoleküler sistemde bir dizi fiziksel veya kimyasal prosesleri başlatan elektronik geçişlere uğratır. Tipik örnekler olarak, yapay fotoantende (Şekil-b) enerji transferi veya supramoleküler verici-alıcı sistemlerde elektron transferi gösterilebilir (yapay fotosentez: sentetik supramoleküler nanosistemler kullanılarak güneş enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürülmesidir).



Şekil: (a) 2,2'-bipridil (bipi); supramoleküler fotokimyada yaygın olarak kullanılan kromofor, (b) dendrimer fotoanten; enerji periferik (çevresel) porfirinlerden merkeze ışık etkisi altında aktarılır