Süperiletkenlik (superconductivity)

Süperiletkenlik, süperiletkenliğe geçme sıcaklığı denilen kritik bir sıcaklığın (Tc) altında belirli malzemelerdeki DC direncin yokluğunu tanımlar; malzemenin süperiletken duruma (Meissner-Ochsenfeld etkisi) geçişi, hacminden zayıf (kritik değer Hc’nin altında) bir magnetik alan çıkışıyla birarada oluşur.

Günümüzde süperiletkenlik özellikli 500'den fazla saf element ve alaşım vardır. Güçlü magnetik alanlardaki davranışlarına göre, bunlar tip I ve tip II süper iletkenler olarak sınıflandırılır.

Tip I süperiletkenlerde (silindir ekseninin dış magnetik alanın yönüyle çakıştığı silindirik örnekler), dış magnetik alan kritik değere (Hc) ulaştığında alan, süperiletkene çok hızlı bir şekilde nüfuz eder ve malzeme tüm hacmi boyunca normal haline, yani süperiletken olmayan durumuna geçer. Tip I süper iletkenler, Nb, V ve bazı alaşımlar dışındaki tüm süper iletken elementleri kapsar.

Tip II süperiletkenlerde dış magnetik alan kritik değere (Hc1, ilk kritik alan denir) ulaştığında, süperiletken ‘karışım durum’a geçer; böyle bir durumun içinde süperiletken bir magnetik alandır ve dış magnetik alan ikinci bir kritik alana (Hc2) ulaşıncaya kadar artar (Abrikosov vortekslerinin süper iletkene girmesinden dolayı). İkinci kritik alana ulaşıldığında malzeme, ince bir yüzey tabakası hariç, tümüyle normal durumuna döner. İnce tabakanın süperiletkenliği, kritik alan Hc3 = 1.69 x Hc2 olduğunda, kaybolur. Tip II süper iletkenler olarak alaşımlar ve kompozit malzemeler (NbTi, Nb3Ge, vs.) ve Nb, V sayılabilir.

Süperiletkenlik fenomeni, 1911'de Hollandalı fizikçi Kamerlingh Onnes tarafından keşfedilmiştir (Nobel Ödülü 1913). Süperiletkenlik olayı, magnetik alanlar ve küçük boyutlu elektrik motorlarında, bilgisayarın mantığı ve bellek hücrelerinde, kuantum bilgisayarın elementlerinde ve yüksek hassasiyette elektronik cihazların hazırlanmasında kullanılmaktadır.



Şekil: (a) Süperileken kritik sıcaklık-direnç eğrisi, (b) TipI ve Tip II süperiletkenler ve kritik alanlar