Yardımcı İşletmeler; Su Önarıtma (utilities, water pretreatment)

Rafineriler ve diğer kompleks proses fabrikalarında çeşitli kalitede fazla miktarda suya ihtiyaç vardır. Su genellikle barajlar veya göllerden sağlanır ve ham su havuzlarında toplanır. Burada gerekli işlemlerden sonra kullanım yerlerine dağıtılır; başlıca tüketim alanları olarak, soğutma kuleleri, proses suyu, demineralize ünitesi besleme suyu, içme suyu (özellikle büyük komplekslerde) ve diğerleri (yangın suyu, temizlik, v.s., gibi) sayılabilir.

Ön arıtma ünitesindeki temel işlemler sudaki asılı maddeleri ve bulanıklığı gidermek, soğutma suyu sisteminde karbonat oluşumunu önlemek için proses suyunu yumuşatmak ve pH ayarlamak, içme suyu olarak kullanılacak kısmı dezenfekte etmek ve gerekli şartname sınırlarını karşılayacak özelliklere getirmektir. Örnek bir su ön arıtma ünitesinin prosesleri üç aşamada toplanabilir: 1. Ham suyun işlenmesi, 2. İçme suyunun işlenmesi, 3. İşlemlerde toplanan çamurun uzaklaştırılması.

Berrak, kokusuz, renksiz bir su elde etmek için sudaki asılı katı maddeler, safsızlıklar ve mikroorganizmalar çöktürülerek uzaklaştırılır. Çöktürmede, doğal sedimentasyon da denilen mekanik yöntemler ve kimyasal metotlar uygulanır.


Stokes Kanunu
     r2.g (rtanecik - rsu)                V
v = ¾¾¾¾¾¾¾       S = ¾¾
             4.5 m                       L
v = çökelme hızı, cm/s
r = yoğunluk, g/cm3
r = tanecik çapı, cm
m = akışkanın (su) dinamik viskozitesi
S= taneciğin havuzda alıkonma süresi   
V = havuzun hacmi, m3,
L = suyun havuzdan akış hızı, m3/saat

Tanecik büyüklüğü ve yaklaşık çökelme zamanı ilişkisi
Tanecik
zaman
Tanecik
zaman
1.0 mm
3 sn
0.001 mm
55 sa.
0.1 mm
38 sn
0.0001 mm
230 gün
0.01 mm
33 dak.
0.00001 mm
6.3 yıl



Su Arıtma Kimyasal Maddeleri:
Koagülantlar; aluminyum sülfat (alum), polialuminyum klorür, ferrik klorür, ferrik sülfat.
Flokülantlar; polimerler polielektrolitler; poliakrilamidler, poliamidler.
Klorür bileşikleri; kalsiyum hipoklorür, sodyum hipoklorür.
Diğerleri; sodyum karbonat, kalsiyum hidroksit, sodyum aluminat, potasyum permanganat, silika kumu, sülfürik asit, sodyum hidroksit, hidroklorik asit




Şekil-1: Su önarıtma prosesi


a. Mekanik Çöktürme

İçme suları ve sanayi sularının temizlenmesinde mekanik temizleme bir ön-işlemdir; sonraki kimyasal arıtmanın daha etkin ve ekonomik olmasını sağlar.

Su ham su havuzlarında bekletilir; bekletme süresi suyun içerdiği asılı maddelerin yoğunlukları, büyüklükleri, biçimleri, akışkanlıkları gibi bazı özellikleriyle havuzun derinliği ve suyun havuzdan akış hızı gibi çok sayıda parametreye bağlıdır; son iki parametrenin suyun havuzda alıkonma süresiyle olan ilişkisi Stokes kanunuyla tanımlanır. Mekanik çöktürme, çok küçük taneciklerin ve koloidal maddelerin çökme hızları çok düşük olduğundan süspansiyon haldeki organik ve inorganik bazlı maddelerin çöktürülmesinde çoğu zaman yetersiz kalır. Bu durumda akımın kum filtrelerinden geçirilmesi veya kimyasal yöntemlerle temizlenmesi gerekir. Kum filtreleri çok incedir, kısa sürede tıkanır ve temizlenmesi zaman alıcı bir işlemdir. Bu nedenle genellikle kimyasal arıtma tercih edilir.

b. Kimyasal Çöktürme

Kimyasal çöktürme, emülsiyon ve süspansiyon haldeki asılı taneciklerin çökelmelerini engelleyen kuvvetleri kaldırmaya dayanır; bunlar, Brown hareketleri ve elektriksel yüktür.

İlk işlem suya klor, alum (aluminyum sülfat) ve polimerik maddeler ilave edilerek mikroorganizmaların öldürülmesidir; bu proses ön-işlemlemedir. Bunu koagülasyon ve flokülasyon izler; ilave edilen kimyasal maddelerin dağıtılması için su hızla karıştırılır ve flokülasyon/sedimentasyon havuzuna gönderilir; buradaki kimyasal maddeler sudaki safsızlıklara bağlanarak “flok” denilen büyük partiküller oluşturur. Sedimentasyon, flok taneciklerin çökeltme havuzunun dibinde çökelmesidir; çökeltiler buradan çamur tankına alınır, sulu kısım filtrelere verilerek süzülür. Son aşama klorlamadır; klor sudaki bakterilerin çoğalmasını engeller




Şekil-2: (a) Rafinerilerde genel su dengesi, 
(b) bir rafineride başlıca su tüketim noktaları