Şok Dalga Sentezi (shock wave synthesis)

Şok dalga sentezi, bir mekanik şok-dalga etkileri metodudur; son ürün sentezi için, hızla ilerleyen bir prosesle dinamik bir ortam yaratılması ve ürünün nanometre boyutlarda toz dispersiyon haline gelmesini sağlayan bir yöntemdir.

Detonasyon (patlama) sentezi, karbonun farklı morfolojik formlarını üretmek için uygulanır; özellikle nanokristalin elmas tozu (nanoelmas) ve farklı metallerin (Al, Mg, Ti, Zr, Zn v.s.) nanotoz oksitleri gibi.

Grafitin metallerle karışımından elmas nanopartiküller üretilirken şok darbe, 20-40 GPa kadar yüksek basınçlarda 10-20 mikrosaniyeden daha fazla sürmez. Elmas tozlarını üretmek için daha verimli bir metot, yüksek karbon ve nispeten düşük oksijene sahip organik substansların patlaması yöntemidir, yani, negatif oksijen dengeli yoğun (kondens) patlayıcıların detonasyonu; bu durumda patlayıcıdan çıkan serbest karbon elmas fazına dönüşür. Negatif oksijen dengeli ergimiş karbon-içeren patlayıcılardan elmas tozlarının detonasyon sentezi için iki olasılık vardır. Bunlardan biri elmas nanopartiküllerin ‘kuru’ sentezidir; bu seçenekte patlama ürünleri inert bir atmosfere yayılır ve gaz fazda soğutulur. Diğeri elmas parçacıkların bir su soğutucu ile soğutulduğu ‘su’ füzyonu yöntemidir.

Detonasyon işlemi için karakteristik olan yüz binlerce atmosfer basınçlar ve birkaç bin derece sıcaklıklar, karbon (olası durum) P-T diyagramındaki elmas faza ait termodinamik kararlılık bölgesine uyar. Aynı zamanda, detonasyon sentezde, (elmas formu için gerekli yüksek basınçlar ve yüksek sıcaklıklar süresi çok kısa olduğundan) oluşum kinetikleri ve elmas fazın nükleasyon merkezlerinin büyümesi önemli bir rol oynar. Genellikle, elmas nanotozlar TNT ve RDX (ağırlık oranı 1/1 veya 3/2) karışımı kullanılarak üretilir. Bu tür karışımlar için detonasyon dalgası basıncı P > 15 GPa, ve sıcaklığı T > 3000 K ‘dir. ‘Kuru’ detanasyon sentezde proses, inert bir gaz veya karbon dioksitle doldurulmuş özel patlama odalarında yürütülür; inert gaz veya CO2, oluşan elmas partiküllerin oksitlenmesini ve grafite dönüşmesini engeller. Elmas nanopartiküllerin oluşması 0.2-0.5 ms kadar bir zaman alır; çünkü detonasyon sentezde partiküller çok kısa zamanda meydana gelir ve büyüme hızları, statik koşullar için gerekenden birkaç kat daha yüksektir. patlamadan sonra yoğunlaşan sentez ürünleri toplanır, basınç altında sıcak mineral aşitlerle işlemlenerek kalıntı ve diğer safsızlıklar uzaklaştırılır, tekrar tekrar suda yıkanır ve kurutulur. Bu metotta elmas toz verimi patlayıcının başlangıçtaki kütlesinin %8-9’udur. Detonasyon sentezle üretilen elmas nanotozların karakteristik bir özelliği nanopartiküllerin boyutlarının fevkalade küçük olmasıdır; partiküller (kütle-bulk) 4-5 nm boyutundadır.

Detonasyon sentezinde kaynak malzemeler metaller ve kimyasallar olduğunda, proses kimyasal olarak nötral bir gaz veya sıvı ortamda yapılır; ortam, aynı zamanda üretilen malzemelerin hızla soğumasını sağlamalı ve yüksek sıcaklık ve metastabil kristal modifikasyonlarını stabilize edebilmelidir. Bu durumda, bir substans tabaka ( yüksek derecede poröz metal ortam, kimyasal bileşik, metal hidrat jel veya sol) patlayıcının şok darbesine tutulur. Şok dalga, yüksek poröz metalin sıkışmasına ve ısınmasına; veya ana bileşiğin oksite, sonra da oksit fazın stabilizasyonuna neden olur. Şok dalga kaynak malzemenin serbest yüzeyüne ulaştıktan sonra, patlama odasının gaz atmosferine veya sıvı soğutucuya dağılır.

Metal oksit tozlarının detonasyon sentezinde oksijen-aktif bir ortam (örn. O2 + N2) kullanılır. Metalin yanarak oksit haline dönüşmesi genleşme aşamasında gerçekleşir. Karbon dioksit atmosferinde karbon nanotüpler ve küresel karbon nanopartiküller sentezlenebilir.



Elmas sentez bölgelerini gösteren karbon (durumu) p-T faz diyagramı; (1) grafitli detonasyon sentezi, (2) bir katalizörle statik transformasyon, (3) bir katalizör olmadan statik transformasyon, (4) TNT ve heksojenli detonasyon sentezi