Yardımcı İşletmeler; Soğutma Kuleleri (utilities, cooling towers)

Soğutma kulesi sistemlerine genellikle açık-sirkülasyonlu soğutma sistemleri denir; bunlar,atmosfere açıktır, dolayısıyla bazı dezavantajları vardır; buhar kaybı fazladır, dolayısıyla çok miktarda suya gereksinim olur. Atmosfere açık olduğundan havayla temastadır, oksijenle doymuş hale gelir ve aşındırma ve korozyon yapma özelliği artar.

Soğutma kuleleri proses suyundan buharlaştırarak ısıyı uzaklaştırır ve sıcak su ile hava arasında iç enerji (ısı) transferi yapar. İki tip soğutma kulesi vardır:

·        Çapraz akışlı (crossflow) kuleler; bu kulelerde hava akımı su akımına dik açıda girer

·         Zıt akışlı (counterflow) kuleler; bu tip soğutma kulelerinde sıcak proses suyu kulenin en üst kısmına pompalanır ve kule boyunca aşağı bırakılır. Kulede yukarıdan aşağıya kadar yerleştirilmiş çok sayıdaki çarpma çıkıntıları veya püskürtme nozulları (uçlar) suyu dağıtarak soğumasına yardımcı olur. Hava Kulenin dibinden girer ve yukarıdan akan suya karşı yükselir. Fanlar veya üfleyiciler hava girişindeyse hava yukarı doğru ittirilir, hava çıkışındaysa yukardan çekilir

Sirkülasyona alınan soğutma suyu safsızlıkların ve çözünmüş hidrokarbonların uzaklaştırılması için işlemlenmelidir. Havayla soğutulurken oksijenle doymuş hale gelen suyun korozyon yapma olasılığı artar. Korozyondan korunmanın yollarından biri soğutma suyuna katkı maddesi ilave edilerek borular ve diğer metal yüzeyler üzerinde koruyucu bir film tabakası oluşturmaktır.

Soğutma suyunun en önemli safsızlıkları depozitlerdir; bunlar, CaCO3, Ca3(PO4)2 CaSO4, SiO2, çamur, tortu, demir, manganez, algler, bakteriler, mantarlar v.s., içerir. Depozitleri ve korozyonu en düşük seviyede tutmak için suyun pH, iletkenlik, sertlik ve alkalinite tayinleri, gibi, bazı özellikleri sürekli olarak kontrol altında tutulur; Şekil-1‘de bir rafineri veya petrokimya kompleksindeki bir soğutma suyu kulesi sistemi ile soğutma suyu üretimi ve dağıtımı verilmiştir.

Hava ve su soğutma kulesinde karışır, dolayısıyla havada bulunan çeşitli safsızlıklar (toz, kir, gazlar, mikrobiyolojik organizmalar, v.s.) suya girer. Su buharlaştığında bu maddelerin sudaki konsantrasyonları da artar ve temas ettiği malzemelere korozyon yapar, hasar verir. Zararları azaltmak için bu tip sistemlerde bir miktar su sistemden dışarı alınır filtrasyon ve diğer bazı işlemlerden geçirilir.



Şekil-1 Soğutma suyu üretimi


Sağlık ve Güvenlik

Sağlık: Soğutma-kulesi suyu proses maddeleri ve yan-ürünlerle (sülfür dioksit, hidrojen sülfür ve karbon dioksit gibi) kirlenebilir. Güvenli çalışma eğitimleri verilmeli ve/veya prosesten örnek alma, kontrol, bakım ve programlı duruşlarda, gürültüyle, kimyasal maddeler ve hidrojen sülfür gibi tehlikeli maddelerle temasta gerekli koruyucu ekipman kullanılmalıdır.

Güvenlik: Soğutma kulesi fanları ve su pompalarındaki güç kaybı, rafineri operasyonlarında ciddi sonuçlar yaratır. Soğutma suyundaki safsızlıklar boruları, ısı değiştiricileri korozyona uğratır, çözünmüş tuzlar borular üzerinde pullar toplanmasına neden olur ve mikroorganizmalar ahşap malzemeyi tahrip eder.

Yangın Önleme ve Korunma: Soğutma suyu hidrokarbonlarla kirlendiğinde alevlenebilir buharlar boşaltma havası içinde buharlaşabilirler. Yakıcı bir kaynağın bulunması veya kıvılcım oluşması durumunda bir yangın başlayabilir. Fanların hava çıkışında olduğu soğutma kulelerindeki kısmen kuru bölgeler de potansiyel birer yangın tehlikesidir.