Sinkrotron Radyasyon (synchrotron radiation)

Sinkrotron radyasyon (SR), üniform manyetik alanda yüklü göreceli parçacıklar tarafından yayılan radyasyondur. Bu radyasyon, yörüngelerinde, magnetik alanın distorsiyonu nedeniyle partiküllerin hızlanmasından kaynaklanır.

Orijinal olarak sinkrotronlardaki elektron hareketliliğinden oluştuğundan, hızlandırıcının adıyla ‘sinkrotron’ tanımlanır.

Sinkrotron radyasyonun temel özellikleri:

·         Yüksek intensite (şiddet) ve infrared’den sert X-ışın bölgesine kadar çok geniş, sürekli spektral aralık
·         Doğal dar açısal kolimasyon ve yüksek polarizasyon derecesi
·         Elektron demetinin küçük kesiti nedeniyle kaynağın yüksek parlaklığı (Şekil) ve radyasyonun yüksek derecede kolimasyonu
·         Ultra yüksek vakum ortamı ve yüksek ışın (demet) kararlılığı
·         Tüm özelliklerin kantitatif olarak değerlendirilebilmesi

Sinkrotron radyasyon, ultraviyole bölgede ve ‘yumuşak’ X-ışınları bölgesinde şiddetli polarize elektromagnetik ışın demetleri yaratmakta kullanılır. X-ışını SR demetleri, özellikle, X-ışını spektroskopilerde, X-ışını yapısal analizlerde, hızlı reaksiyon mekanizmaları ve lüminesans uyarımında, v.s. gibi amaçlarla kullanıldığı gibi, fotolitografide integre devreler üretmek için de kullanılır.


Depolama halkalarının (bir çeşit dairesel partikül hızlandırıcısı) ortalama parlaklıklarının kıyaslanması (X-ışını tüpleri ve X-ışını FEL, kıyaslama için verilmiştir)