Sertlik Testleri (hardness tests)

Barcol Sertlik Testi

Barcol sertlik testinde, örnek malzemeye, bir yay yüküyle keskin bir çelik noktanın penetrasyonunu ölçülür. Örnek, cihazının girintisinin altına yerleştirilir ve kadrandaki gösterge maksimuma ulaşılncaya kadar düzgün bir basınç uygulanır. Barcol sertlik test yöntemi, hem takviyeli hem de takviyesiz sert plastiklerin sertliğini belirlemek ve reçinelerin ve plastiğin kürlenme derecesini belirlemek için kullanılır.


Brinell Sertlik Testi
(Dr. J. A. Brinell, 1900)

Brinell sertlik testi en eski sertlik test metodudur. Test bir masaüstü makinede yapılır; çapı bilinen sertleştirilmiş bir bilyaya belirlenmiş bir yük uygulanır. Brinell sertlik değeri kullanılan yükün (kg), indentasyonun (çentik) yüzeyde bıraktığı alanına (mm2) bölünmesiyle elde edilir. Brinell testi genellikle metal dövme parçalar ve dkmelere uygulanır.

Test yükünü ve indenter bilya büyüklüğünü değiştirerek pek çok malzemede Brinell sertlik testi yapılabilir. Örneğin, demir ve çelik dökmelere uygulanan Brinell testinde 3000 kg test kuvveti ve 10 mm çaplı bilyalar kullanılır, alüminyum dökmelerde test yükü 1500 kg’dır. Bakır, pirinç ve ince stok, genellikle 500 kg test yükünde ve 10 veya 5 mm bilyala test edilir.

Brinell sertlik test raporu ‘60 HB 10/1500/30’ şeklinde verilir; anlamı, Brinell sertlik 60, bilya çapı 10 mm, test yükü 1500 kg ve test süresi 30 saniyedir.

                     2F
HB = ¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾                  (HB  = Brinell sertlik)
          3.14D [D-(D² - Di²)½]

Brinell sertlik testi şematik


Durometre Sertlik Testi

Dudurometre, kauçuklar/elastomerler ve poliolefin, fluoro polimer, vinil polimerler gibi yumuşak plastiklerin indentasyon (çentikleme) sertliğini ölçmede kullanılan bir enstrümandır. Dırometrede indenter ayağına spesifik bir basınç uygulayan kalibre edilmiş bir yay kullanılır. İndenter ayağı konik veya küresel olabilir; ölçülen indentasyon derinliği bir göstergede okunur.

Durometrelerin çeşitli tip ve modelleri vardır. en popüler olanları Model A (daha yumuşak malzemeler için) ve Model D (daha sert malzemeler için) tipleridir.

Durometre sertlik testi


Mohs Sertlik Testi
(Friedrich Mohs, 1812)

Mohs sertlik tayini en eski sertlik ölçme yöntemlerinden biridir. Test, sertliği bilinen veya tanımlanan bir substansın malzemenin (test örneği) yüzeyini çizip-çizmemesine dayanır. Bu fiziksel özelliği sayısallaştırmak için 10 minerali (sertlikleri 1,2,..,10 kabl edilen) kapsayan ‘Mohs Serlik Skalası’ kullanılır.
Mohs sertlik testi, örneğin çelik ve seramikler gibi endüstriyel malzemelerin sertliklerini doğru alarak göstermek için uygun bir sertlik ölçme metodu değildir. Mühendislik malzemeleri için sertliğin hassas olarak ölçüleldiği çeşitli enstrumamlar geliştirilmiştir. Setlik makro-, mikro- veya nano-skalalarda ölçülebilir.
Mohs Sertlik Skalası
Mineral
Sertlik
Talk
1
Gibs
2
Kalsit
3
Fluorit
4
Apatit
5
Mineral
Sertlik
Ortoklaz
6
Kuartz
7
Topaz
8
Korundum
9
Elmas
10


Rebound Sertlik Testi

Rebound sertlik test metodu, skleroskopla yapılan yeni bir sertlik ölçme metodudur. Rebound metodunun kullanıldığı sertlik test sistemleri biraz farklı çalışır. Test sonunda yaratılan indentasyonun (çentik) boyutu malzemenin sertliğine bağlı olmasına rağmen, sistemdeki ‘impakt badi’nin enerji kaybından indirekt olarak ölçülür.

Şekil-(a)’da böyle bir ölçmenin fiziksel prensibi gösterilmiştir. Testte hareket ettirilen bir ‘kütle (M)’ test objesinin yüzeyine çarptırılır; darbe (impakt) yüzeyde bir plastik deformasyon, yani bir indentasyon yaratırken impakt badi orijinal hızının veya enerjisinin bir kısmını kaybeder. Yumuşak malzemelerde daha büyük indentasyonlar oluştuğunda impakt badinin hız kaybı artar. Teknik olarak bu ölçme prensibi, küresel tunsten karbid ucu olan bir impakt badi ve onu test yüzeyi üzerine hızlandıran yay kuvvetine dayanır.

İmpakttan sonraki ve önceki hızlar non-kontak modda ölçülür. Bu işlem, impakt badideki küçük bir sabit magnetle (Şekil-b) yapılır; magnet bir sarımın içinden geçerken hizla orantılı bir indüksiyon voltajı yaratılır.

Şekil: (a) Rebound sertlik testi temel prensipleri, (b) tipik bir impakt cihazı kesiti


Rockwell Sertlik Testi

Rockwell testinde, örnek yüzeyindeki indenter penetrasyon (nüfuz) derinliği ölçülür. İndenter sertleştirilmiş çelik bir bilya (çap 1/16”, 1/8”) veya küresel bir elmas konidir (1200 açılı). Yükleme işlemine minör bir yükle (10 kgf) ve penetrasyon derinliğini ölçen (sıfıra ayarlanmış) göstergeyle başlanır. Sonra sırasıyla majör yükleme (60, 100 veya 150 kgf) uygulanır; yük kaldırıldıtan sonra penetrasyon derinliği ölçülür. Sertlik farklı skalalarda (A, B, C, D, E, F, G, H, K) ve sayılarda ölçülür; birimi yoktur.

Alüminyum alaşımlar, bakır alaşımlar ve yumuşak çelikler, 1/16” çaplı çelik bilya ve 100 kgf kuvvetle test edilir (Rockwell sertlik sakala B). Daha sert alaşımlar ve demirin testinde 150 kgf ve elmas koni kullanılır (Rockwell sertlik sakala C).

Rockwell test sonucuna bir örnek, 53 HCR; anlamı: 53 birim, HR (Hardness Rockwell) metodu C skalada ölçülmüştür.


Şekil: (a) Rockwell B sertlik ve (b) Rockwell C sertlik testleri

İnce malzemeler, hafif karbürlenmiş çelik yüzeyler, veya normal test koşullarında eğilip kırılabilen parçaların sertliklerini ölçmede Rockwell superficial (yüzeysel) sertlk test cihazı kullanılır. Bu cihazda standart Rockwell cihazında kullanılan indenterler kullanılır, ancak uygulanan yük daha düşüktür; minör yük 3 kg, majör yük kullanılan ındentere göre 15 veya 45 kg’dır. 1/16" çap, çelik bilya indenter kullanıldığında sertlik tanımına ‘T’ ( ince levha testi anlamında) işareti konulur. Örneğin, 23 HR15T tanımı: superficial (yüzeysel) sertliğin 23 olduğunu ve çelik bilyayla 15 kg yük uygulandığını gösterir.


Rockwell superfisial (yüzeysel) sertlik testi


Skleroskop Sertlik Testi

Skleroskop testi, bir dinamik indentasyon sertlik testidir Test kalibre edilmiş bir cihazla yapılır, cihazdan test malzemesinin yüzeyine sabitlenmiş bir yükseklikten elmas-uçlu bir hammer (çekiç) düşürülür. hammerin geri tepme yükseklliği, derecelenmiş bir skalada ölçülür. Skala 100 kısma bölünmüştür ve Shore birimleriyle hazılanmıştır. Daha yüksek sertlikteki metaller için skala 100’ün üzerinde de devam eder. Shore Scleroscope sertliği malzemenin elastisitesi açısından ölçer ve sertlik sayısı yüksekliğe bağlıdır.

Skleroskop sertlik test cihazı


Vickers ve Knoop Sertlik Testi

Vickers ve Knoop sertlik testleri Brinell testinin bir modifikasyonudur, ince film kaplamaların veya sertleştirilmiş parçaların yüzey sertliğini ölçmede kullanılır. Bu testlerle küçük bir elmas piramit yük altında örneğe preslenir. Vickers ve Knoop testleri arasındaki fark elmas piramit indenterin (çentikleyici) şeklidir. Vickers testte kırılgan malzemeleri kırmaya eğilimli kare piramidal indenter kullanılır. Bu nedenle Knoop testi için rombik bazlı (diyagonal oranı 7.114:1) piramidal indenter geliştirilmiştir; böylece, daha uzun fakat yüzeysel indentasyon sağlanmıştır. Aynı yük için Knoop indentasyon Vickers indentasyonun 2.8 kat daha uzundur.

Uygulanan yük 10g-1000 g aralığındadır. Bu düşük yük miktarı küçük bir girinti oluşturur (mikroskopta ölçülmelidir). TiN gibi sert kaplamalar için, girintiler çok olduğundan ölçümler çok yüksek büyütmede (1000X gibi) alınmalıdır. Yüzeyin genellikle parlatılması gerekir. İzlerin çapraz değerleri ölçülür; bu değerlerle bir tablodan veya grafikten sertlik numarası (VHN) elde edilir. Vickers testi çok sert malzemeleri karakterize etmek için kullanılabilir, ancak sertlik çok küçük bir bölge üzerinden ölçülür.

Değerler ‘2500 HK25 (veya HV25)’ şeklinde ifade edilir; sertlik 2500, Knoop 25 gram kuvvette. Knoop ve Vickers sertlik değerleri biraz farklıdır; fakat sert kaplamalarda bu farklılık ölçme hata limitlerine kadar düşer ve birbirlerinin yerine kullanılabilir.

Vickers Sertlik Testi: Vickers sertlik testinin prensipleri Brinellmetodona benzer. Vickers indenter (çentikleyici) 1360 açılı kare-bazlı elmas birpramittir. İndenterin oluşturduğu baskı Brinell intenderin baskısından daha temiz olup Vickers sertlik testinin daha doğru olmasını sağlar.
Yük 1 kgf’dan 120 kgf’a kadar değişebilir, uygulama süresi genellikle 30 saniyedir. Vickers sayısı (HV):
          1.854 F
HV = ¾¾¾¾
             D2
eşitliğiyle hesaplanır; F: ugulanan yük (kg), D: girinti diyagonalinin (iz) uzunluğudur (mm). Girinti diyagonalin uzunluğu bir mikroskopla ölçülebilir.

Knoop Sertlik Testi: Knoop sertlik testinde 1300 ve 1700 30’ açılı elmas piramit indenter (çentikleyici) kullanılır. Metot, penetrasyon derinliği çok küçük olduğundan (~iz uzunluğunun 1/30’u) yumuşak malzemeler ve ince kaplamalarda kullanılır. Knoop metotta yükleme kuvveti genellikle 10 gf-1000gf aralığındadır (mikrosertlik aralığı). Knoop sayısı:

        14.229 F
HK = ¾¾¾¾
             L2
eşitliğiyle hesaplanır; F: uygulanan yük (kg), L; iz (mm)



Şekil: (a) Vickers setrlik testi, (b) Knoop sertlik testi