Sertlik (hardness)

Sertlik, bir malzemenin lokalize deformayona direncidir; terim, çentik (girinti), çizilme, kesilme veya bükülme (bending) nedeniyle olan deformasyonlar için kullanılabilir. Metallerde, seramiklerde ve pek çok polimerde deformasyon, yüzeyin plastik deformasyonudur. Elastomerler bazı polimerler için sertlik, yüzeyin elastik deformasyonuna direnç olarak tanımlanır. Sertlik bir malzemenin temel bir özelliği değildir; akma kuvveti (yield strength), iş sertleşmesi, gerçek tensile kuvveti, modül ve diğer faktörlerin katkılarıyla ortaya çıkan kompozit bir özelliktir. Sertlik ölçmeleri malzemelerin kalite kontrolünde çok uygulanır; bunlar hızlı ve malzemeyi tahrip etmeyen testlerdir.

Bir malzemenin mikroyapılı herhangi bir bölgesinin veya mikroyapılı bir malzemenin  sertliği ‘mikrosertlik’ olarak tanımlanır. Mikrosertlikte, 2N’dan daha az bir kuvvetle ve en az 200 nm girintinin sağlandığı indentasyon (çentikleme) gereklidir. 2N’dan daha yüksek değerlerde kuvvet gerektiğinde malzeme makroskaladadır. Malzemede 200 nm’den daha düşük penetrasyon değerlerinde çentiklenme oluyorsa, ‘nanosertlik’ söz konusudur; nanosertlik ölçmeleri nanoindenterle yapılır.

Bir substansın sertlik tayininde kullanılabilen çok sayıda test metodu vardır; örneğin, Barcol, Brinell, Durometre, Mohs, Rockwell, Scleroscope, Rebound, Vickers ve Knoop mikrosertlik testleri tipik örneklerdir. (Bak. Nanoindentasyon)