Self-Organizasyon (self-organisation)

Self-organizasyon, düzensiz açık sistemlerde kesiksiz enerji ve madde akışıyla kendiliğnden (doğal) düzenli mekânsal veya zamansal yapıların oluşmasıdır.

Bir sistemde herhangi bir düzenli yapı oluşmasıyla sonuçlanan çeşitli self-organizasyon reaksiyon tipleri vardır. Bazı durumlarda self-organizasyon, bir sistem içinde herhangi bir düzenli yapının oluştuğu herhangi bir proses olarak anlaşılır. Dışardan yoğun enerji akışı olduğunda, doğal olarak self- organizasyon dağınık yapılar meydana gelir.

Self-organizasyon prosesin başlatılmasının zorunlu şartı, mesafe veya zamanın fonksiyonu olarak minimum enerjinin oluştuğu aynı boyutta birkaç (en az iki) zıt gradient alan bulunmasıdır.

Çeşitli self-organizasyon prosesi vardır; en çok bilinenler Liesegang halkaları, Marangoni etkisi, Belousov-Zhabotinsky reaksiyonu, ve Benard hücrelerdir (Şekil-1). Self-organizasyon prosesinde temel problem prosesin kontrolüdür. Yeterli proses kontrolü, önceden belirlenmiş fizyokimyasal özelliklerde fonksiyonal nanomalzemelerin geliştirilmesine ve bu tür malzemelere dayanan nanocihazları üretimine olanak verir (Şekil-2).



Şekil-1: (a) Marangoni kuvvet uygulamasıyla hücresel düzenli yapı oluşumu, (b) bir ince tabaka jelatinde (Belousov-Abotinski reaksiyonunda) otodalgalanmalar ve dalgalar, (c) Benard hücreleri; alttan ısıtılan ve üstten soğutulan (veya tersi) bir tabakada sıvı damlaların oluşması



Şekil-2: Hidrotermal bir işlem(200 0C) sırasında mikron boyutlu Nb3O7(OH) küplerin self-organizasyonu; başlangıçtaki amorf küpler derece derece düzenli 3D mesh kristalin nanotellere transfer olur