Self-Montaj (self-assembly)

Self-montaj, düzenli supramoleküler yapıların veya ortamın oluşturulduğu bir prosestir. Orijinal yapının komponentleri hemen hemen değişmez, fakat, sonuç kompleks yapı formunu oluşturacak şekilde birbirlerine bağlanır.

Self-montaj (kendi kendine montajlanma) doğal biyolojik proseslerin gözlemlenmesiyle çıkarılan bir kavramdır. Self-montaj nanofabrikasyonda ‘bottom-up (tabandan-tepeye)’ prosesleriyle nananoskala hassasiyette kompleks yeni malzemeler yaratılmaktadır; bu nedenle nanoteknolojide çok önemli bir araçtır. Nanoyapıların elde edilmesinde genellikle top-down (tepeden-tabana, büyük malzemelerden-küçüğe) prosesler yerine, atoımik yapı blokları gibi tabandan başlayan bottom-up presesler tercih edilir.

Self montaj, ‘bottom-up’ proseste nanoyapıların (nanomalzemelerin) üretilmesinde kullanılan tipik bir metottur. Uygulamadaki temel problem sistem parametrelerinin etkisi ve bireysel partikül özelliklerinin istenilen yapıda organize edilebilmesinin sağlanmasıdır. Self-montaj pek çok supramoleküler kimyanın temelini şekillendirir. ‘Self-montaj’ terimi, self monomoleküler tabakaların oluşumunda, Langmuir-Blodgett filmlerin oluşumunda, tabaka-tabaka depozisyon, v.s., kullanılabilir.




Self-montaj örnekleri: Farklı nanopartiküllerden oluşturulan ikili (binary) süperlatislerin tipik projeksiyonları ve herbirinin 3D yapılarının elementer hücre modelleri; nanopartiküller (a-l)