Schottky Bariyer (Schottky barrier)

(Walter Hermann Schottky, 1939)
Schottky barrier, metal yarıiletken bağlantıdaki (junction) potansiyel bariyeridir, metalin ve yarıiletkenin iş fonksiyonları (vakumda bir katı veya sıvıdan bir elektron çıkarmak için gereken enerji) farkına eşittir.

Schottky bariyer, bir metal-yarıiletkendeki elektronların karşılaştığı potansiyel enerji bariyeridir; en önemli karakteristiklerinden biri Schottky bariyer yüksekliğidir (FB). Bu değer metal ve yarıiletkenin kombinasyonuna göre değişir (Şekil-1). FB, metal-yarıiletken bağlantı boyunca elektrik iletiminde rektifiye engelidir; ve bu nedenle bir yarıiletken sistemde başarılı bir işlem için hayati önem taşır. Şekil-1’deki şemalarda n-tip ve p-tip yarıiletken için band diyagramları ve FB’nın büyüklüğünün Fermi seviyesi (EF), arayüzey iletken band kenarı (EC) ve valens band kenarı (EV) ile ilişkileri gösterilmiştir (sıfır biasta; dengede).

Bir metal-yarıiletken arayüzde kristal potansiyelin dağılımı (-eV(r)) ve enerji bandları Şekil-2’de gösterilmiştir. Schottky bariyer yüksekliği (FB) bir arayüzün katkısıyla iki bulk (metal ve yarıiletken) komponente bölünebilir. Örneğin,

FB,p = mM mS - eDISR

eDISR: arayüz spesifik bölge boyunca ortalama elektrostatik potansiyeldeki fark, mM: metalin iç kimyasal potansiyeli, mS: yarıiletkenin iç iyonizasyon enerjisidir.

Schottky bariyerlerle metal-yarıiletken bağlantıları mikrodalga dedektörler, transistörler ve fotodiyodlarda geniş bir kullanım alanına sahiptir.



Şekil-1: Schottky bariyer, sıfır biasta (dengede): n-tip ve p-tip yarıiletken için band diyagramı (FB: Schottky bariyer yüksekliği, EF: Fermi seviyesi, EC: arayüzey iletken band kenarı, EV: valens band kenarı)



Şekil-2: Bir metal-yarıiletken arayüzde kristal potansiyelin dağılımı (-eV(r)), ve enerji bandları (EF, EC, EV)