Raman Saçılması (Raman scattering)

Raman saçılması (veya Raman etkisi), titreşim enerji seviyeleri arasında substans geçişleri nedeniyle ışığın (frekans/dalga boyundaki değişimle birlikte) elastik olmayan saçılmasıdır.

Fotonlar ve bir substans arasında enerji değişimiyle olan ışık saçılması, esnek olmayan saçılma veya Raman saçılması olarak adlandırılır. Foton enerjisinde bir değişiklik, saçılan ışığın dalga boyunda (frekans) bir değişiklikleğe neden olur. Işık, ayrıca, bir subtans tarafından foton enerjisi ve dolayısıyla ışığın dalga boyu değişmeden de elastik olarak saçılabilir; elastik saçılmaya bir örnek Rayleigh saçılmasıdır.

Raman saçılmasının (RS) mekanizması Şekil 1'de gösterilmiştir. Stokes RS'de bir foton, etkileşim prosesinde bir moleküle bir miktar enerji verir. Bu proses sonucunda molekül daha düşük bir enerji seviyesinden daha yüksek bir enerjiye doğru hareket eder ve saçılan fotonun enerjisi azalır (dalga boyu artar (Şekil 1, sol). Anti-Stokes RS'de, uyarılmış hal molekülüyle etkileşim sonucu foton enerjisi artar ve molekül daha düşük bir enerji durumuna girer (Şekil 1, sağ). Karşılaştırma için Şekil 1’de, foton ve molekül arasında enerji alışverişinin olmadığı yerde Rayleigh saçılmasına karşılık gelen bir diyagram (ortada) verilmiştir. Şekil-1’de ayrıca, ışık dalgası alanında molekülün sanal bir enerji seviyesi (üstteki noktalı çizgi) gösterilmiştir.

Termodinamik denge içinde, artan enerji ile bir seviyenin popülasyon dengesi azalacağından, spontan RS'de anti-Stokes geçişlerinin frekansı Stokes geçişlerinin frekansından daha düşüktür; bu nedenle, spektrumdaki Stokes Raman hatlarının şiddeti daha yüksektir. Spektrumda Stokes Raman hatları Rayleigh hattının "kırmızı" tarafında (daha büyük dalga boyları/daha düşük frekanslar tarafında) bulunur. Farklı titreşimsel enerji seviyeleri arasındaki tüm geçişler mümkün değildir.

Raman saçılmasının şiddeti (RS), Rayleigh saçılmasından 3-6 kat daha düşüktür, bu nedenle RS spektrumlarını gözlemlemek için şiddetli bir monokromatik radyasyon kaynağı ve oldukça hassas bir detektör gerekir. Günümüzde genellikle radyasyon kaynakları olarak lazerler kullanılmaktadır. Substansların yapısı ve bileşimi ile bunların çevre ile etkileşiminin incelenmesi için Raman spektroskopisi kullanılabilir. Raman bantları frekans, şiddet ve depolarizasyon derecesi ile tanımlanabilir. Polarize ışık üzerindeki optik anizotropik moleküllerin etkisi altında saçılan ışık kısmen depolarize olur.

Uyarılmış ışığın frekansı sistemin optik geçiş frekansına yaklaştığında ve çakıştığında, rezonans Raman saçılması (RRS) gözlemlenir. Raman saçılmasının spektral özellikleri, yarıiletkenlerde elektron ve fonon altsistemlerinin yapısı ve etkileşimi hakkında bilgi verir.

Kondens maddelerde Raman saçılması, bazı özelliklere sahiptir, çünkü katılarda moleküllerin titreşimleri (atomlar, iyonlar) birbirleriyle kuvvetle bağlantılıdır; kristaller durumunda olay, kristal kafesin bir bütün olarak titreşimleri olarak görülmelidir.

Amorf katıların Raman spektrumları, düzensiz yapıları ve partiküllerin osilasyonları arasındaki uzaysal alanların az olması nedeniyle, kristalin cisimlerin spektrumlarına kıyasla ‘belirsiz’dir (Şekil 2). Katı çözeltilerin ve son derece bozuk kristallerin Raman spektrumlarında hatlar da belirgin bir şekilde genişler.

Spektral hatların bu şekilde genişlemesi moleküler kristallerde, moleküllerin yöneliminde, kuvvetli polar kristallerde dipollerin ve Pb+2 iyonlarında serbest elektron çifti gibi, moleküler oryantasyon bozukluğundan kaynaklanabilir. Silikat gözlük spektrumundaki Raman hatlarının kayması, silikat kafesin polimerizasyonunun bir ölçüsüdür.

Raman spektroskopisi nanomalzemelerin, özellikle karbon nanotüplerin incelenmesinde çok bilgilendirici bir metottur; onların geometrik parametrelerini, iletkenlik türünü v.s. belirlenmesini sağlar.

Bir substans ısıtıldığında, anti-Stokes Raman hatlarının şiddeti, Stokes hatlarının aksine, belirgin şekilde artar; bu etki sıcaklığı ölçmek için kullanılabilir (uygun fiber optik sensörler geliştirilmiştir).
Raman saçılması yüksek güç kaynakları tarafından uyarıldığında Stokes saçılması olasılığı artar ve uyarılmış bir Raman saçılımı (SRS) oluşur. SRS amplifikatörler fiber optik iletişimde yaygın olarak kullanılmaktadır. SRS lazerleri, spektral bölgede diğer tür etkili lazerler bulunmadığında güçlü bir tutarlı radyasyon sağlar.


Şekil-1: Raman saçılma spektrum bantları ve buna karşılık gelen  enerji atlamaları



Şekil-2: Eşdeğer bileşimde kristaller ve camın Raman spektrumu