Proteinler; Fluoresans (fluorescent proteins)

Fluoresans proteinleri, dar spektral aralıkta şiddetli lüminesans verme özelliğine sahip proteinlerdir.

En iyi bilinen flüoresans proteini, denizanası Aequorea victoria'dan izole edilen Yeşil Floresan Protein (GFP) olarak adlandırılan fluoresanstır; mavi ışığa maruz kaldığında yeşil renkte fluoresans ve sarı fluoresans protein (genetik mutant formu), 527 nm dalga boyunda maksimum flüoresansa sahiptir. Fluoresans proteinler hücre içi ve moleküler biyolojideki fluoresans etiketler olarak hücre içi ve canlı organizmalardaki protein tanımını incelemek için kullanılır.

Biyosensör yapmak için modifiye edilmiş formlarda GFP kullanılmıştır. Genomlarında GFP'nin tanıtılması ve ıslah yoluyla muhafaza edilmesi sağlanan birçok hayvan (örneğin domuz) yaratılmıştır. Ayrıca, GPF viral vektörleri oluşturulmuştur; bunlar istenen genin yaşayan organizmaya lokal olarak enjekte edilmesine ve tanıtılan proteinin izlenmesine yardımcı olabilir. 2008 yılında, Osamu Shimomura, Martin Chalfie ve Roger Tsien, ‘yeşil fluoresan protein GFP'nin keşfi ve geliştirilmesi’nde Kimya Nobel Ödülü almıştır.



Bir böcek (sol) ve orta bağırsağında (sağda) yeşil fluoresans proteini üreten parazitlerin evriminin tanımlanması; fluoresans plazmodium parazitler potansiyel olarak tehlikeli enfeksiyonların vektörleri haline gelebilecek hassas böceklerin tanımlanması için kullanılabilir