Prob Mikroskopi (probe microscopy)

Prob mikroskopisi, yüzeylerin lokal mekanik, elektriksel, magnetik ve diğer özelliklerini belirlemek ve mikroprobların yardımı ile çeşitli substanslar ve malzeme yüzeylerinin görüntüsünü oluşturmak için kullanılan teknikler kombinasyonudur.

Prob mikroskopi, incelenen numune yüzeyinin 3D görüntüsünü, birkaç angstrom gibi (bazı teknikler için) yüksek bir mekansal çözünürlükle elde etmeyi sağlar. Taramalı tünelleme mikroskopisi ve atomik kuvvet mikroskopisi, en çok kullanılan prob mikroskopisi teknikleridir.

Prob mikroskop ailesi büyüktür. Bu grupta, taramalı tünelleme ve atomik kuvvet mikroskoplarından başka birçok cihaz da yeralır; yakın-alan taramalı optik mikroskoplar (50 nm'ye kadar çözünürlük), taramalı kapasitans mikroskoplar (çözünürlük 500 nm'ye kadar), taramalı termal mikroskoplar (50 nm'ye kadar uzaysal çözünürlük), temassız taramalı mikroskoplar (numune düzlemindeki mekansal çözünürlük 5 nm), magnetik kuvvet mikroskopları (100 nm'nin altında çözünürlük), taramalı sürtünmeli mikroskoplar, elektrostatik kuvvet mikroskopları, moleküllerin fonon spektrumlarını algılayan inelastik tünelleme taramalı mikroskopları, balistik elektron emisyon mikroskopları, ters fotemisyon kuvveti mikroskopları ve yakın alan akustik mikroskoplar gibi.

Prob mikroskopları bir substansın (malzemenin) yüzeyinin atom seviyesinde yeniden yapılandırılmasına izin veren nanoteknoloji araçları olarak da kullanılabilir.



Şekil-1: Taramalı tünelleme mikroskobu şematik diyagramı




Şekil-2: Atomik kuvvet mikroskobu şematik diyagramı