Porlar (pores)

Porlar (gözenekler, boşluklar; boşluklar), fizikte ve kimyada maddenin katı bir halinin yapısal öğeleri arasındaki boşluklar veya aralıklar, biyolojide membranlardaki kanallar olarak tanımlanabilir.

Gözenekli bir cismin tüm hacmine nüfuz eden kanallar olan açık gözenekler (birbirine bağlı) ile kapalı (birbirine bağlı olmayan) gözenekler, veya hücreler farklıdır. Bunların ilki, adsorbentler, katalizörler, çeşitli filtre malzemeleri, ikincisi köpükler, volkanik camlar v.s, için karakteristiktir. Biyolojik objelerde gözenekler, çeşitli maddelerin membran veya doku yoluyla taşınması ile ulaşım işlevini yapar.

Bir gövdedeki gözeneklerin boyutlarının ve sayısının kombine özelliği, diğer bir deyişle gözeneklerin toplam alanı gözeneklilik olarak adlandırılır. Gözeneklilik, gövdenin birim hacmindeki gözenekler veya gözenekli cismin kütlesi olarak ifade edilir. Gözeneklerin boyutu ve sayısının dolaylı bir özelliği, katı maddenin spesifik yüzeyidir.

Küçük gözenekler, gözeneklerde adsorbe edilecek veya nakledilecek malzemelerin boyutunda (moleküler elek etkisi) seçicilik gösterebilir.
1. Makroporlar (macropores)

Makroporlar (makrogözenekler), çapı 50 nm’den büyük olan gözeneklerdir.

Gözeneklerin boyuta göre mikro, mezo- ve makropor olarak sınıflandırılması, Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) tarafından önerilmiştir.

Daha küçük mezogözeneklerin aksine, makrogözeneklerde kapiler kondensasyon olmaz ve makrogözenekli sistemlerin adsorpsiyon izotermlerinde histeresis (gecikme, kesiklilik) görülmez. Makrogözenekli malzemelerin spesifik yüzey alanı küçüktür; gram başına birkaç metre kare kadar. Makro gözeneklerin boyutu genellikle cıva porozimetresiyle  tayin edilir. Sorbentlerde ve katalizörlerde makropore fraksiyonu küçüktür; gözenekli gövde içinde adsorbatın veya reaktiflerin (reaksiyon ürünü) serbestçe hareket etmesini sağlayan nakil kanallarının rolünü üstlenirler.
2. Mezoporlar (mesopores)

Mezoporlar (mezogözenekler), çapı 2-50 nm arasında olan gözeneklerdir.

Sınıflandırma, International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) tarafından önerilmiştir. Bu gözenekler ayrı bir gruba ayrılmıştır, çünkü bu boyuttaki gözeneklerde kapiler kondensasyon (buhar basıncının altında kısmi basınçta kondensasyon) meydana gelir ve ölçülebilir. Mezoporlar, silikon, alüminyum, zirkonyum, karbon malzemeleri, alüminosilikatlar, v.s. oksitleri içerebilir. Mesopor malzemeler, sorbentler ve katalizör taşıyıcı olarak önemlidir.
3. Mikroporlar (micropores)

Mikroporlar (mikrogözenekler), çapı 2 nm’den küçük olan gözeneklerdir.

Gözeneklerin mikrogözenekler, mezo gözenekleri ve makro gözenekler olarak boyuta dayalı sınıflandırılması, International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) tarafından önerilmiştir. Mikrogözenekler bazen küçük boyutlu ultramikroporlara (0.7 nm'den daha düşük) ve ultra mikroporlardan daha büyük, ancak mezoporlardan daha küçük süpermikroporlar olarak sınıflandırılır.

Mikrogözenekli sistemlerin yüzeyi geniş ve gram malzeme başına binlerce metrekareye ulaşabilir. Mikrogözenekli malzemeler olarak, karbon adsorbentler, silika jeller, zeolitler, bazı kil türleri v.s. sayılabilir. Gözenek duvarları arasındaki küçük mesafeden dolayı, mikrogözeneklerdeki emme mekanizması, düz bir yüzeyin absorpsiyonundan veya büyük gözeneklerden önemli derecede farklıdır. Bu nedenle, bu mekanizmayı tanımlamak için özel hacim dolum teorisi geliştirilmiştir.

Mikrogözeneklerin dokusunu ve morfolojisini incelemek için özel araştırma yöntemleri kullanılır. En yaygın yöntem, iki farklı yoldan uygulanan enerji metodudur; absorpsiyon verilerine dayanan karakteristik enerjiyini hesaplanması veya ıslatma ısısını tanımlamak. Kullanılan diğer yöntemler arasında, küçük açılı X-ışını saçılması, yüksek çözünürlüklü elektronik mikroskopisi, moleküler problama sayılabilir.



Gözenek (por) boyutları (IUPAC standart)