Poliüretanlar (polyurethanes)

Poliüretanlar termoset ve termoplastik özellikte olabilen, ana polimer zincirde üretan bağlantı birimleri içeren polimerlerdir. Poliüretanlar amber (kehribar) renklidir, kolaylıkla gerdirilebilir; bu özelliği elastomerlere benzer. Çizilmeye yırtılmaya ve darbeye dayanıklıdır, sıkıdır, fakat çok iyi darbe absorblama özelliklerine sahiptir. Organik solventler, asitler ve yağlara dayanıklıdır.

Termoset poliüretanlar çeşitli biçimlerde olabilir; örneğin yumuşak köpük, sert köpük gibi. Yumuşak köpükler (açık-gözenekli) yatak, yorgan, yastık ve paketleme malzemeleri üretiminde. Sert poliüretan köpükler ise genellikle soğutucu gibi sistemlerde izolasyon malzemesi olarak kullanılırlar.

Termoplastik poliüretanlar doğrusal ve kristalinite dereceleri yüksek moleküllerden oluşur; bunlardan aşınmaya dayanıklı malzemeler yapılır; örneğin, ayakkabı tabanları, araba çamurluğu, kapı panalleri, araç dış lastiği, conta, tamponu ve sentetik deri, v.s. gibi.

Poliüretanlar poliyoller ve izosiyanatların katalizörlü ve bir aktifleyici bileşiğin eşliğinde polimerizasyonuyla elde edilir. Poliüretanlar kauçuk gibi elastik, metaller gibi dayanıklı ve uzun ömürlü plastiklerdir. Poliüretanların çoğu çapraz bağlıdır ve ısıtıldıklarında termoset plastikler elde edilir. Çapraz bağlı olmayan bazı poliüretan polimerler de vardır; bunlar doğrusal moleküler düzendedirler, termoplastiklerdir.

İzosiyanatlar: Ticari amaçlı poliüretanların üretiminde kullanılan izosiyanatlar genellikle aromatik yapılıdır. Üretimde kullanılan izosiyanatın türü, elde edilen poliüretanın özelliklerini, kürleme sistemini ve işleme sistemini doğrudan etkiler. Bir izosiyanatın en önemli özelliği fonksiyonalitesidir; yani, herbir molekülde bulunan izosiyanat (-NCO) gruplarının sayısıdır. Çapraz bağlı poliüretanların üretiminde uygun izosiyanatlar 2’den fazla fonksiyonel grup içermelidirler.

Difonksiyonlu bir izosiyanat (diizosiyanat)bir difonksiyonlu poliyolle reaksiyona girdiğinde uzun, doğrusal poliüretan molekülü meydana gelir.

Poliüretan üretiminde kullanılan tipik diizosiyanatlar MDI (difenilmetan-4,4-diizosiyanat), NDI (naftalen-1,5-diizosiyanat, ve TDI (toluen diizosiyanat)dır. Esnek köpük üretiminde kullanılan poliuretanların çoğu TDI ile elde edilir.

    
Poliyoller: Poliüretan endüstrisinde başlıca iki tür poliyol kullanılır. Polieter tip ve poliester tip. Poliester poliyoller etilen glikol gibi bir diol ile bir dikarboksilik asitin (örneğin, adipik asit) kondensasyon reaksiyonuyla elde edilir. Polieter dioller genellikle düşük molekül ağırlıklıdır; propilen oksit ve etilen oksitten elde edilir. Bu tür poliyollerde temel bileşen propilen oksittir; etilen oksit poliyolün özelliklerinin modifiye etmek için az miktarda kullanılır. Poli(etilen adipat) tipik bir poliester poliyol, poli(tetrametilen eter) glikol de tipik bir polieter poliyoldür.


  
Poliüretan köpük, aşağıda belirtilen birkaç kimyasal maddenin, üretilmek istenen ürünün özelliklerine göre değişik oranlarda karıştırılmasıyla karışımından hazırlanır, bu maddeler:

  • Poliyoller: Yüksek molekül ağırlıklı organik bileşiklerdir.
  • Toluen Diizosiyanat (TDI): Poliyollerle kuvvetli çapraz-bağlar oluşturarak süper moleküller meydana gelmesini sağlar. TDI ve su reaksiyona girerek karbon dioksit gazı çıkar; bu da köpürmeyi sağlar.
  • Freon 2 ve Metilen Klorür: bu bileşikler kolayca gaz haline geçtiklerinden karışımda yeterli gaz konsantrasyonunun oluşması için kullanılırlar.
  • Katalizörler: katalizörler, TDI+su reaksiyonunu (amin tip) ve poliyol+TDI reaksiyonunu (organo-kalay tip) katalizleyen bileşiklerdir.