Polimerlerde Çatlama (crazing in polymers)

Polimerlerde çatlama, amorf polimerlerin adsorpsiyon-aktif sıvı ortamda gerilerek yönlendirilmesi sırasında düzenli fibriler-gözenekli yapıların oluşmasıdır.

Polimerlerde çatlama, nanokompozit polimerik malzemelerin oluşturulmasına ve polimer filmler ve fiberlere çeşitli özel katıkların katılması için uygulanan oldukça yeni etkili bir yüksek-teknolojik yaklaşımdır. Bu teknoloji polimerde gözenekli bir nanoyapı yaratmaya ve içine çeşitli katkı maddelerinin konulmasına dayanır. Proses, çeşitli deformasyon koşulları altında gerçekleştirilir; stres seviyesi, deformasyonun oluşabileceği ortam, sıcaklık, germe (stretch) hızı, v.s. gibi. Katkı maddeleri fiber veya filme yanmama, bakterisit aktivite gibi yeni özellikler kazandırır.

Polimer, havada gerilmenin aksine, adsorpsiyon-aktif bir sıvı ortamda gerildiğinde, kendiliğinden bir nanoporöz sistem ortaya çıkar ve gelişir; böyle bir sistem böyle deforme olmuş polimerin tüm hacmine yayılır ve gözenekler çevrelendiği sıvı tarafından sürekli doldurulur. Polimer gerilmesinin ilk aşamasında (verim veya akma noktasına kadar) yüzeyinde bir takım çatlaklar (Şekil) ortaya çıkar; çatlaklar sabit genişliğini hemen hemen koruyarak (yüzlerce nanometre) germe eksenine dik doğrultuda büyür. Bu proses büyüyen çatlaklar örnek kesitini geçene kadar devam eder; bunu, germe ekseni yönünde çatlakların genişlemesiyle polimerin yüksek derecede düzenlenmiş bir fiber haline dönüşmesi izler. Polimerin önemli bir kısmı yönlendirilmiş yüksek dispers halde transfer edildiğinde, oluşan gözenekli (poröz) yapı, deforme olmuş polimerin gözeneklilik, ortalama gözenek boyutu ve spesifik yüzey alanı kesitinde belirgin bir azalma ile çöker. Çökme sırasında, nanogözenekleri dolduran sıvının bir kısmı mekanik olarak yakalanır. Bu sıvı adsorpsiyon-aktif bir ortamda bir modifier çözeltisi ise, yapının çökmesine, sıvının çevreleyen alana salınması ve çözünmüş modifikatörün (nanoboyutlu) mekanik olarak yakalanması eşlik eder.

Çatlama teknolojisinin diğer önemli bir uygulaması, optik özelliklerini geliştirmek için polimer filmlerin ve fiberlerin yüzeyinde sürekli bir modda mikro- ve nano-kabartmaların oluşmasıdır.




(a) Polimerlerde çatlamanın bireysel aşamalarının şematik gösterimi: I. çatlamanın başlaması; II. çatlama büyümesi; III. çarlakların genişlemesi,
(b) n-propanolde deforme olmuş bir polietilen tereftalat örneğinin elektron mikrafoğrafı (× 1000)