Polikarbonatlar Üretimi (polycarbonates production)

Polikarbonatlar özel bir termoplastik plastik grubudur; saydamdır, hafiftir ve kuvvetlidir, darbeye ve ısıya dayanıklıdır, boyutsal kararlılığı yüksektir, elektrik özellikleri çok iyidir, kolay işlenir ve kalıplanır. Bu özellikleri modern endüstrinin pek çok kolunda polikarbonatların kullanılmasını sağlar.

Uygulama alanları arasında otomotiv parçaları, şişe, yiyecek paketleme malzemeleri, tıp ve sağlık ve optik gereçler; CD ve DVD’ler ve elektrik ve elektronik parçalar sayılabilir.

Polikarbonatlar aromatik difonksiyonlu fenollerin, fosgenle veya aromatik (veya alifatik) karbonik asit diesterle reaksiyona sokulmasıyla elde edilir. Örneğin, bisfenol A [2,2-bis(4-hidroksifenol)-propan] ve difenil karbonattan üretilen polikarbonatlar ticari değeri yüksek ürünlerdir; hafif sarı, saydam ve pürüzsüzdür, elektrik özellikleri fevkaladedir, darbe kuvveti çok yüksektir.

Bisfenol A polikarbonatlar iskeletinde pek çok sayıda birbirinin aynısı karbonat-bisfenol A tekrar birimlerinin yer aldığı bir polimerdir. Karbonat grubu karbonik asitin bir diesteridir. Polikarbonatların çoğu ‘yüzey arası polimerizasyon’ prosesiyle bisfenol A ve fosgenle üretilir. Reaksiyonda Bu4N+ gibi bir faz transfer katalizörü kullanılarak fenolatın organik fazda çözünürlüğü engellenir.



Yüzeyarası polikondensasyon prosesinde (Şekil-1) birbiriyle karışmayan iki ayrı solventte çözünen bisfenol A (organik bir solvent) ve fosgen (sulu alkali faz) reaksiyona girer; reaksiyon bu iki fazın birbiriyle olan sınırında gerçekleşir. Organik fazda oluşan polikarbonat ayrılır ve granüller halde elde edilir, sodyum klorür içeren su fazı atılır.



Şekil-1: yüzey arası polikondensasyon prosesiyle 
polikarbonat üretimi

Polikarbonatlar trans-esterifikasyon reaksiyonuyla da üretilirler, ancak bu yöntem, fosgenle üretim metoduna göre daha az kullanılır. Proseste karbonik asitin aktif türevleri kullanılır;örneğin difenil karbonat (veya dimetil karbonat) yüksek sıcaklıklarda ısıtılarak ergitilir, içerdiği fenolik gruplar bisfenol A ile yer değiştirirken karbonat grupları değişmeden kalır. Fenol distillenerek uzaklaştırılır, polikarbonat katı granüller veya toz halinde elde edilir.