Plazma Kimyasal Teknik (plasma chemical technique)

Plazma kimyasal teknik, yüksek dispers nitrür, karbür, borit ve oksit tozu üretmede kullanılan kimyasal bir metottur; proses, düşük sıcaklıktaki plazmada dengede olmayan bir reaksiyonla, yüksek çekirdeklenme hızında ve düşük bir çekirdeklenme merkezlerinin büyüme hızında gerçekleştirilir.

Plazma kimyasal sentez, düşük sıcaklıkta (4000-8000 K) azot, amonyak veya hidrokarbon plazma veya argon ark, yüksek veya mikrodalga deşarj plazmada, hammadde olarak kimyasal elementler, bunların halojenürleri ve diğer bileşiklerin kullanıldığı ortamlarda yapılır. Bu yöntemle üretilen tozların özellikleri, kullanılan hammaddeye, sentez teknolojisine ve reaktör türüne bağlıdır; tozların partikül boyutu 10-100-200 nm dolayındadır.

Plazma kimyasal sentezi, bileşiklerin oluşumunda ve kondensasyonunda yüksek bir oran sağlar ve oldukça yüksek bir performansa sahiptir. Plazma kimyasal sentezinin başlıca dezavantajları, düşük proses seçiciliğinde partikül boyutlarının geniş dağılımı ve toz içinde yüksek miktarda yabancı madde içermesidir. Safsızlıkları düşük tozlar üretmek için elektrodsuz yüksek frekanslı ve mikrodalga plazma reaktörleri kullanılır.

Plazma kimyasal sentezinin ilk aşamasında, aktif reaktif partiküller meydana gelir; ardından su verme (kuençing) işleminin sonucunda reaksiyon ürünleri ayrıştırılır. Kuenç yeri ve oranının seçimi ile istenilen bileşime, şekle ve boyuta (10 ila 100 nm arasında) sahip olan tozlar üretilebilir. Şiddetli soğutma, parçacıkların büyümesini engeller ve yoğunlaştırılmış fazın çekirdeklenme oranını arttırır.

Plazma kimyasal yöntemi, argon ark plazmada metal klorürlerin hidrojen indirgenmesi yoluyla, metal tozları üretmek için kullanılır.