Plasmon Rezonans (plasmon resonance)

Plasmon rezonansı, bir yüzey plasmonunun rezonans frekansında, harici bir elektromagnetik dalga tarafından uyarılmasıdır (nanometre boyutlu metalik yapılar için, bu fenomene lokalize plasmon rezonansı denir).

Plasmon rezonansı, toplam iç yansıma fenomenine dayanan optik uygulamalarda yüzey plazmonlarının kullanımını kolaylaştıran bir tekniktir. Toplam iç yansıma durumunda yansıtıcı yüzey boyunca bir elektromagnetik dalga yayılır; dalganın hızı ışığın gelme açısına bağlıdır. Belirli bir gelme açısında, dalganın hızı metal yüzeyindeki bir yüzey plasmonunun hızı ile eşleşirse, toplam iç yansıma için gereken koşullar artık mevcut olmayacağından toplam yansıma gerçekleşmez ve yüzey plasmon rezonansı meydana gelir.

Lokalize edilmiş plasmonların özellikleri, nanopartiküllerin şekline kritik bir şekilde bağımlıdır ve bu durum, ışık veya temel kuantum sistemleri ile etkili bir etkileşim için rezonansların ayarlanmasını mümkün kılar.

Günümüzde, yüzey plasmon rezonansı, kimyasal ve biyolojik sensörlerin (biyosensörlerin) oluşturulmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Biyolojik objelerle (DNA, virüsler ve antikorlar) ilişkili plasmon etkileri ve floresan sinyallerinin şiddetleri, biyolojik cisimlerin daha iyi belirlenmesine ve teşhis edilmesine yardımcı olur.



Lokalize yüzey plasmon rezonansının uyarılması