Plasmon (plasmon)

Plasmon, serbest elektron gaz yoğunluğunun kollektif salınımları olan plazma osilasyonlarının nicelenmesine karşılık gelen bir kuasipartiküldür. Fizikte bir plazmon, bir plazma osilasyonun kuantumudur. Tıpkı ışığın (optik bir osilasyon) fotonlardan oluşması gibi, plazma osilasyonu plasmonlardan oluşur.

Plasmonlar (elektron yoğunluğu dalgaları), katıların içinde veya yüzeylerinin yakınında, iyonlardaki iletken elektronların ortak osilasyonuyla ortaya çıkar. Bulk (kütle) plasmonlar bir kristalin iyonik latisi içinde iletken elektronların salınımlarını (osilasyonlarını) kopyalar. Öte yandan, yüzey plasmonları, metalin sınırı boyunca bir dielektrik ile ilerleyen serbest metal elektron yoğunluğu salınımlarının kuantumudur. Plasmon frekansı plazma frekansına eşittir. Yüzey plasmonları, polaritonlar olarak bilinen kuasipartikülleri oluşturmak için bir foton ile birleşebilirler.

Katılarda, frekansı plazma frekansından daha düşük olan ışık yansıtılırken, plazma frekansından daha yüksek frekanslı ışık, objenin içine nüfuz eder. Çoğu metal için, plazma frekansı UV spektral bölgede bulunur ve bu da görünür aralıkta parlak görünmelerini sağlar. Alaşımlı yarıiletkenlerin plazma frekansı genellikle IR spektral bölgededir.
(Bak. Kuasipartikül)



Bir yüzey plasmon polaritonunu (veya çoğalan plasmon) gösteren şematik diyagram