Optik Aberasyon (optical aberrations)

Optik aberasyon (optik sapma), ışın demetinin ideal durumdan sapması nedeniyle bir optik sistemdeki görüntü kusurlarıdır.

Aberrasyon, bir optik sistem boyunca demet geçişinin çeşitli kusurlarını karakterize eder; ışın optiği veya dalga optiği kriterleriyle tanımlanabilir. Birinci durumda, tekmerkezlilikten ayrılma, geometrik sapmalar ve nokta görüntülerdeki ışın saçılması şekilleriyle ifade edilir. İkinci durumda, bir optik sistemden geçen küresel bir ışık dalgasının deformasyonu değerlendirilir. Her iki açıklama yöntemi birbiriyle ilişkilidir, aynı durumu tanımlar, sadece açıklama formunda farklılık gösterir.

Aberasyonlar iki sınıfa ayrılır; monokromatik (monokromatik demetlerin karakteristiği) ve kromatik.
Monokromatik sapmalar tüm gerçek optik sistemlerin özünde bulunur. Çünkü, refraktif yüzeyler büyük açılara gelen geniş demetleri bir noktada toplayamaz. Bu tür sapmalar, bir noktanın görüntüsünün bulanıklaşmasına neden olur (bir nokta yerine saçılmış bir patern oluşur), obje ve görüntü arasındaki benzerlik bozulur; küresel sapma, coma, astigmatizm, görüntü alanı (yüzey) eğriliği, distorsiyon bu tür sapmalardır.

Kromatik sapmalar, optik sistemi oluşturan optik medyanın dağılımından, yani, optik sistem elemanlarını oluşturan optik malzemelerin kırılma indeksinin, iletilen ışık dalgasının uzunluğuna bağımlılığından kaynaklanır; görüntün sınırları boyunca olağandışı görüntü renklenmesi veya renk ‘saçaklanmaları’ meydana gelir. Bu tür sapmalar arasında, ‘boylamasına kromatizm’ olarak da adlandırılan konum renk sapması (koordinat kromatizm) ve yanal renk sapmaları bulunur.



Eksenel noktaların sapması (kısıtlı anlamda küresel sapma)