Nükleasyon (nucleation)

Nükleasyon (çekirdeklenme), birinci çeşit faz geçişleri ve kimyasal reaksiyonlar sırasında, yaşayabilir yeni faz çekirdeklerinin dalgalanmayla oluşumu prosesidir; veya, self-montaj veya self-organizasyon yoluyla yeni bir termodinamik fazın veya yeni bir yapının oluşumundaki ilk aşamadır.

Nükleasyon, genellikle orijinal sistemin metastabil halde olması durumunda meydana gelir. Homojen bir fazdaki dalgalanmalar, farklı bir fazın küçük kümelerinin (clusters) oluşumuna neden olur; örneğin, buharda sıvı damlalar oluşabilir. Buhar kararlı faz ise, bu damlalar daima kararsızdır ve sonunda kaybolur. Buhar aşırı soğumuş olduğunda ve damlacıkların yeterince büyük olması durumunda, damlalacıklar dengelenir ve yoğunlaşma merkezleri oluşturarak büyümeye devam eder, kondensasyon merkezleri oluşturur. Metastabil fazdaki yeni bir fazın embriyonunun merkez oluşturmasını sağlayan, ‘kritik’ bir minimum boyut vardır.

Nükleasyon prosesleri homojen (çözeltiler veya ergiyiklerden kristallerin oluşumu) ve heterojen (yabancı psrtiküller, arayüzler, v.s.) olarak sınıflandırılır. Tipik nükleasyon örnekleri olarak kristalizasyon prosesi ve karbonatlanmış sudan, kaptaki basıncın kaldırılmasıyla karbon dioksit kabarcıklarının oluşumu gösterilebilir. Nükleasyon, ince film büyümenin (island kritik boyutu) başlangıç aşamasında önemli bir rol oynar.



Şekil: (a) Homojen nükleasyon ve, (b) heterojen nükleasyon için moleküler reaksiyon şemaları