Nanotozların Pirolitik Sentezi (pyrolytic synthesis of nanopowders)

Nanotozların pirolitik sentezi (pirolizle nanotoz sentezi), metaller, alaşımlar veya kimyasal bileşiklerin (oksitler, boridler, niridler, karbidler), nanotozlarının elde edildiği yöntemdir. Sentez, heteroorganik ve metal-organik bileşiklerin, hidroksitlerin, karbonillerin, formitlerin, nitratların, oksalatların, amidlerin, imidlerin ve diğer bileşiklerin termal dekompozisyonuna (belirli bir sıcaklıkta, sentezlenen substans ve gaz üretilir) dayanır.

Nanotozların pirolitik sentezininin en çok kullanılan metot aerosol sprey pirolizdir. 

Diğer bir piroliz tekniği, bir darbe (impakt) tüpünde metal-organik bileşiklerin dekompozisyonu ve takiben de serbest metal atomlarının, aşırı doymuş buhardan yoğunlaştırılmasıdır. Uzun bir çelik tüp (her iki ucu sızdırmaz), folyo bir filmden yapılmış ince bir membranla eşit olmayan iki bölüme ayrılır. Kısa bölüm, % 0.1-2.0 mol metal-organik bir bileşik içeren argon (1.000-2.500 Pa basınta) ile doldurulur. Diğer bölüme, membran kırılncaya hadar helyum ve azot karışımı doldurulur. Membranın kırılmasını bir darbe dalgası izler (dalga yüzü sıcaklığı 1000-2000 K). Gazın şok dalga ısıtması, metal-organik bileşiğin birkaç mikrosaniyede parçalanmasına ve hızla yoğunlaşabilen bir aşırı doymuş buhar oluşumuna neden olur.

Termal dekompozisyonun en büyük eksikliği, prosesin zayıf seçiciliğidir; reaksiyon ürünü genellikle hedef ürünün diğer bileşiklerle bir karışımıdır. Piroliz ile sentezlenen tozların ortalama tane (grain) boyutu, öncüllerin yapısına bağlıdır ve 50-300 nm arasında olabilir.

Lazer pirolizi günümüzde farklı nanotozların sentezinde kullanılmaktadır; örneğin, seramik nanotozlar (SiC, Si3N4 ve Si-CN ara bileşikler gibi), yüksek-kuvvette (strength) seramik monolitler, demir oksit bazlı nanopartiküller (biyo-tıbbi uygulamada kontrast madde), saf Si nanopartiküller (opto-elektronik cihazlarda) gibi.


Si nanotozları üretmek için kullanılan deney sistemi şematik