Nanoteknoloji Uygulamada Beş Jenerasyon (five generations of nanotechnology application)

Disiplinler arası çalışmaların başarıyla uygulanmasıyla nanoteknoloji son yirmi yıl içinde önemli ilerlemeler göstermiştir. Başarıdaki en önemli etken maddenin nano seviyelerde gözlenebileceği ve manipüle edilebileceği cihazların geliştirilmesidir. Taramalı tünelleme mikroskopi, magnetik kuvvet mikroskopisi ve elektron mikroskopisi gibi teknolojik teknikler, bilim adamlarına atomik seviyeleri gözlemleyebilme ve inceleme olanağı sağlamıştır.

Nanoteknoloji ürünleri genelde dört jenerasyon altında toplanır; 2020 ve sonrası için ümit edilen gelişmeler beşinci jenerasyon (Tekillik Teknolojiler) olarak tanımlanmaktadır.

1. Jenerasyon: Pasif Nanoyapılar (2000-2005)

Birinci periyotta, nanotüpler ve nanotabakaları da kapsayan nanomalzemelerin pasif özelliklerinin avantajları incelenmiştir. Örneğin, güneş koruyucularda ultraviyole ışığı absorblama ve yansıtma özelliği nedeniyle çoğunlukla titanyum dioksit kullanılır. Titanyum dioksit nanoboyutlara ufalandığında görünür ışığıa karşı transparan olduğundan geleneksel güneş koruyucuların beyaz kremsi görünümünü yok eder. Karbon nanotüpler hafiftir, gerilme kuvveti çelikten çok daha yüksektir. Karbon nanotüp içeren tenis raketleri, ağırlık artışı olmaksızın, daha sıkı ve sert bir yapı kazanır. Diğer tipik bir örnek de, bir nanotabaka malzemeyle kaplandığında paslanmaya-dayanıklı iplikler elde edilmesidir. Tüm bu ürünler nanoskalada üretimlerin eşsiz özelliklerinin avantajlarına sahiptir; ancak ürünlerin içerdiği nanomalzemeler ürün içinde statiktir, yani değişmeden kalır.

2. Jenerasyon: Aktif Nanoyapılar (2005-2010)

Aktif nanoyapılar kullanım sırasında bulunduğu çevreye bağlı olarak değişirler. Nanopartiküller kanser hücreleri arayıp bulmalı ve eklenmiş olan ilacı bırakabilmelidir. Bir konstrüksiyon malzemesine gömülmüş bir nanomekanik alet, malzemenin strain (gevşeme) altında olduğunu algılayabilmeli ve herhangi bir yırtılmayı onaracak epoksi malzemeyi salıvermelidir. Veya bir nanomalzeme tabaka, bir güç sisteminde elektrik yükü algılayarak güneş ışığının varlığını gösterebilir. Bu jenerasyondaki ürünler, bir nanomalzeme yapısının daha derinden incelenmesini ve özel malzemelerin dizaynını kapsar.

3. Jenerasyon: Nanosistemlerin Sistemleri (2010-2015)

Bu aşamada, nanoaraçların montajlanması ve beraber çalışması sağlanarak son noktaya ulaşılır. Buradaki anahtar, ana komponentlerin bir ağörgüsü (network) içinde birlikte çalışmasıdır. Proteinler veya virüsler küçük diziler şeklinde monte olabilir. Nanoyapılar, kemik veya dokuların büyüyebileceği bir kafes içinde self-montajlanabilir (kendini-düzenleyebilir). Akıllı tozlar (mikromekanik sistemler, sensörler gibi) bir bölgede insanların varlığını ve yerleşin durumunu algılayabilir. küçük nanomekanik aletler kanser hücrelerinin araştırılmasında ve hücrelerin onarılmasında uygulanabilir. Bu jenerasyon robotikler, biyoteknoloji ve yeni bilgi teknolojisinde büyük ilerlemelerin başlangıcı olarak kabul edilebilir.

4. Jenerasyon: Moleküler Nanosistemler (2015-2020)

Dördüncü jenerasyon moleküler ve atomik sistemlerin akıllı dizaynları aşamasıdır; tüm doğal ve el-yapımı şeylerin temel yapı taşlarını anlamaya ve kontrol altına almaya yönelik çalışmaları kapsar. Bu aşamada, çeşitli belirsizlikler olmasına rağmen, farklı elementlerin spesifik nanoskala özelliklerinden yararlanmak için moleküler ve hatta atomik seviyede hazırlanmış malzemelerle çalışılır. Araştırmalar başlıca, ışık ve madde arasındaki etkileşim, makine-insan arayüz, ve moleküllerin dizaynında atomik manüplasyon konularını kapsar. Bunar arasında multifonksiyonal moleküller, mühendislik nanoyapıların sentez ve kontrolünde uygun katalizörler, hücre içi incelemeler,kompleks sistem dinamikleri ve kontrolde biyomimetiklerin kullanılması konuları tipik örneklerdir.

5. Jenerasyon: Tekillik (Yakınsaklaşan) Teknolojiler (2020 ve Sonrası)

Her eksponensiyal eğrinin sonu, büyüme hızının hemen hemen sonsuz olduğu bir noktadır; bu noktaya genellikle “tekillik (singularity)” denir. Teknoloji eğer eksponensiyal bir hızla ilerlerse 2020 yılından sonra neler olabilir? Teknoloji benzer şekilde devam eder, fakat bu aşamada bazı gözlemcilere göre, bugün ‘bilim kurgu’ gibi görünen, bilimsel ilerlemelerin agresifçe kendi momentumunda ve eşi görülmemiş seviyelerde hızlanacağı bir periyot yaşanacaktır. Tekilliğin ötesinde, insan toplumu bugünküyle kıyaslanamayacak kadar farklı olacaktır. Tekillik için birkaç varsayım ileri sürülebilir. Birincisi sürekli malzeme talebi ve rekabet baskılarının devamıyla teknolojinin ilerlemesi. İkincisi yapay zekanın ilerlemesi, bilgisayarların bilimsel keşifleri ve teknolojik değişiklikleri hızlandırması. Diğer bir varsayım da günümüzde, malzeme yetersizliği, insan sağlığı, çevresel bozulmalar gibi teknolojiyle çözülebilecek pek çok problemin varlığıdır.

Tekilliğe inanılır veya inanılmaz, ancak nanoteknolojinin toplum için olası etkileri çok fazla büyütülmemelidir. Örneğin, ‘bir şey’in son beş yıldaki gelişimi veya ilerlemesi, uzmanların önceden tahmin ettiğinden daha hızlı olabilir. Bilimin hızla ilerleyebilmesine rağmen teknoloji ve gündelik yaşam, bazı nedenlerden dolayı, çok az değişmektedir. Bunlardan birincisi, bilimsel keşiflerin yeni ürünlere uygulanmasının zaman alması, özellikle de mevcut pazarın bu ürünlere uygun olmamasıdır. İkinci neden bireyler ve kurumların değişime karşı büyük bir direnç göstermesidir. Çünkü yeni teknoloji çoğu zaman önemli derecede organizasyon ve fiyat değişikliği gerektirir; bu da yeni keşiflerin sosyal yaşama girmesini zorlaştırır. Örneğin, bilgisayar teknolojisinin başlangıçta ekonomik verimlilik üzerinde önemli bir etkisi olmadı; ancak çalışma ofislerinde ve proseslerde geniş bir integrasyon uygulaması başlatıldıktan sonra hızla yayıldı. Bazı firmalar yeni teknolojilere hızla, bazılarıysa biraz gecikmeli adapta oldular.



Tipik malzeme boyutları-zaman (yıl) grafiği



Tablo: Endüstriyel Prototiplendirme ve Nanoteknolojiyi-Ticarileştirmenin Zaman-Çizelgesi; Beş Jenerasyon

1. Jenerasyon; Pasif Nanoyapılar
~2000-2005
a. Dispers ve temaslı nanoyapılar
b. Nanoyapılı ürünler
Aerosoller, kolloidler
Kozmetikler
Farmasetikler
Yiyecek endüstrisi
Kaplamalar
Nanopartikül takviyeli kompozitler
Nanoyapılı polimer, metal ve seramikler

2. Jenerasyon; Aktif Nanoyapılar
~2005-2010
a. Biyo aktif sağlık etkileri
b. Fizikokimyasal aktif etkiler
Nano-biyoteknoloji
Nöro-elektronik arayüzler
NEMS
Hassas mühendislik
Hibrid nanoüretim

3. Jenerasyon; Nanosistemlerin Sistemleri
~2010-2015
Güdümlü montaj; 3D ağ yapı ve yeni hiyerarşik mimariler, evrimsel biyosistemler
Nanorobotikler
Rejeneratif ilaç
Beyin-makine arayüz
Ziraat mühendisliği

4. Jenerasyon; Moleküler Nanosistemler
~2015-2020
Özel moleküler dizaynlar, atomik dizaynlar, yeni fonksiyonlar
Nöromorfik mühendisliği
Kompleks sistemler
İnsan-makine arayüz

5. Jenerasyon; Tekillik (Yakınsaklaşan) Teknolojiler
~2020- …
Hibrid nano-biyo-iletişim-tıp-… alanları