Nanoseramiklerin Sinterlenmesi (sintering of nanoceramics)

Nanoseramiklerin sinterlenmesi, nanotozların veya onlardan elde edilen kalıplanmış parçaların termal prosesinde uygulanan bir metottur; kompakt (konsolide) ve yüksek-yoğunluklu malzemeler ve asgari ortalama tanecik boyutuna sahip ürünler üretmek üzere tasarlanmıştır.

Nanotozların ve nanoseramiklerin sinterlenmesini sağlamak için, geleneksel sinterleme metodları ve özel ısıl işlem teknikleri kullanılır. Nanoseramiklerin sinterlenmesi ile ilgili spesifik bir sorun, preslenen numuneler sinterlendiğinde, küçük boyuttaki grainlerin (tanecikler) korunması ve agregasyonun önlenmesidir. Bu, yüsek-yoğunluklu kompaktlarda (malzemenin teorik yoğunluğunun 0.7’sinden az olmamalıdr) sinterleme prosesinin nisbeten düşük sıcaklıkta (malzemenin erime sıcaklığının yarısından fazla olmamak üzere) ve sinterlemenin oldukça hızlı gerçekleştiği koşullarda mümkündür.

Yüksek-yoğunluklu kompakt nanomalzemeler, yüksek basınç altında (10 GPa veya daha fazla) sıcak preslemeyle üretilir. Örneğin, ortalama partikül boyutu 40 nm TiN tozu, 4 GPa ve 1400-1500 K'de sinterlendiğinde elde edilen ürünün grain boyutu < 60 nm, relatif yoğunluğu % 92-93’tür.
Darbeli sıkıştırma prosesinde, statik sıkıştırmaya kıyasla daha yüksek yoğunluklu ürünler elde edilir. Bunun nedeni, toz ortamının hızlı hareketidir; nanopartiküller kısa süreyle ısıtıldığında, yüksek sıcaklıkta yeniden kristallenmeyle küçük partiküllerin korunması sağlanır.

Mikrodalga ışınla sinterlenme, gelecek vaad eden diğer bir seramik nanomalzeme sinterlenme prosesidir. Isıtmada, milimetre aralığında (24 ila 84 GHz frekans) ışın kullanılır. sağlanır. Mikrodalga enerjisinin hacimsel absorpsiyonu, numunenin tamamının aynı anda eşit şekilde ısıtılmasını sağlar, çünkü geleneksel sinterleme yöntemlerinde olduğu gibi, ısıtma hızı ısıl iletkenlikle sınırlı değildir. Dolayısıyla bu metotla düzgün mikroyapıya sahip sinterlenmiş seramikler üretilebilir. Örneğin, ortalama partikül boyutu 26 nm ve relatif yoğunluğu % 52 olan nanotozlardan, preslenmiş Al2O3 kompakt numunelerin mikrodalga sinterlenmesiyle,% 99 yoğunlukta ve ortalama kristalit boyutu ~ 80 nm olan Al2O3 elde edilebilir (sinterleme sıcaklığı 1770 K’dir).

Mikrodalga sinterlemenin kullanımı, farklı seramik nanomalzemeleri arasında güvenilir bağlar kurmayı da mümkün kılar.

Kıvılcım plazma sinterleme (spark plasma sintering, SPS), seramik ve metal tozlarının düşük sıcaklık ve kısa sürede (dakika içinde) sıkışmasını sağlar. Bir SPS ünitesi, su ile soğutulan punçların elektrot olarak da işlev gördüğü tek eksenli bir basınç cihazı, su ile soğutmalı bir reaksiyon odası, darbeli bir DC jeneratörü, konum-sıcaklık düzenleyici sistemler ler içerir (Şekil-2).

Yüksek frekans indüksiyon ısı sinterleme (HFIHS), yeni bir sinterleme tekniğidir; seramik ve metalik tozları teorik yoğunluğa yakın bir şekilde başarıyla konsolide edebilen etkili bir sinterleme metodudur. HFIHS prosesinde, basınç uygulanması ile birlikte yüksek ısıya maruz bırakılan bir nanoyapılı sert bir metal hızlı bir şekilde sinterlenir. FIHS sisteminde tek eksenli bir basınç cihazı, bir grafit kalıp (dış çap 45 mm; iç çap 20 mm yükseklik 40 mm) vardır. Ayrıca, su ile soğutulan bir reaksiyon odası, bir indüktif akım (yaklaşık 50 kHz'lik frekans), basınç düzenleyici, konum düzenleyici ve sıcaklık düzenleyici sistemler de bulunur (Şekil-3).


Şekil-1: BaTiO3 seramiklerin sinterlenmesinde kullanılan bir mikrodalga fırın


Şekil-2: Tipik bir SPS sisteminin temel konfigürasyonu şematik diyagramı



Şekil-3: Yüksek frekans indüksiyon ısıtmalı sinterleme cihazı şematik diyagramı