Nanoseramikler (nanoceramics)

Nanoseramik, oksitler, karbitler, nitritler, boridler ve 100 nm'ye kadar değişen ortalama boyuta sahip kristalitlerden (grainler) oluşan diğer inorganik bileşiklere dayanan kompakt bir malzemedir.

Nanoseramik genellikle nanoskala tozlardan şekillendirme ve sinterleme teknikleri kullanılarak üretilmektedir. Yoğun iç sürtünme nedeniyle nanotozları sıkıştırmak zordur. Sıkıştırma işeme için impuls ve hidrostatik şekillendirme, slip ve jel dökme ve akışkan ekstruzyon gibi metotlar kullanılabilir. Nanoseramik üretimindeki en önemli zorluklardan biri normal koşullardaki sinterleme sırasında grainin (tane, zerre) aşırı şekilde büyümesidir. Bu etkiyi engellemek için iki temel metor kullanıır. Bunlardan biri baz toza çözünmeyen doplama ajanlarının ilave edilmesidir; bunlar grainlerin sınırlarında yerleşerek biraraya gelmelerine ve birleşmelerine engel olur. Diğeri, sıkıştırma ve sinterlemede özel metotlar ve modlar uygulanmasıdır; yönteme göre, yüksek-sıcaklık üretim aşamalarının (impuls presleme, sıcak presleme, bazı ön-sinterleme tipleri) sürelerinde ve/veya sıcaklıklarında önemli derecelerde düşüşler mümkün olur.

Nanoseramik malzemelerin yapıya-duyarlı özellikleri, büyük ölçüde, mikron boyutlu grainler içeren konvansiyonel seramiklerin özelliklerinden farklılık gösterebilir. Bazı mekanik (Al2O3), elektrik (Y: ZrO2) veya optik (Nd: Y2O3) özellikler gelişebilir; ancak grain boyutuna bağlı olan özelliklerin doğası son derece sübjektiftir (öznel) ve hem özelliğin fiziksel doğasına ve hem de seramiklerin fiziksel-kimyasal özelliklerine göre değişir. (Bak. Nanoseramiklerin Sinterlenmesi)

Şekil-1’de nanoseramiklerde kristalitlerin ortalama boyutu değişim, Şekil-2’de nanoseramiklerin tipik yapıları gösterilmiştir.

Şekil-2’de görülen nanoseramiklerin tipik yapıları:

(a) Mikrokristalin-matris seramik nanokompozit; bir fazda mikroskala grainlerin, ikinci fazda nanoskala partiküllerin bulunduğu ve ikinci fazın mikroskala grainler arasında grain sınırlarında yerleştiği kompozittir.

(b) Mikrokristalin-matris seramik nanokompozit; ikinci fazın mikroskala grainlere gömülmüş küresel nanokristalitler olduğu kompozittir.

(c) Mikrokristalin-matris seramik nanokompozit; ikinci fazın fiberlerinin grain sınırlarında ve mikroskala grainlerin içlerinde yerleştiği kompozittir.

(d) Tek-faz nanokristalin seramik; grain boyut dağılımı dar olan eşeksenli (yaklaşık) nanoskala grainler içerir.

(e) Nanokristalin-matris seramik kompozit; farklı fazlarda grain boyut dağılımı dar olan eşeksenli (deneysel) nanoskala grainler içerir.

(f) Nanokristalin-matris seramik kompozit; ikinci fazın fiberlerini içerir.



Şekil-1: Nanoseramiklerde kristalitlerin ortalama boyutu değişim; ZrO2–CeO2–Al2O3 sistemi için (400–1400 0С sıcaklık aralığında)


Şekil-2: Nanoseramiklerin tipik yapıları; (a), (b), (c) Mikrokristalin-matris seramik nanokompozitler, (d) Tek-faz nanokristalin seramik, (e), (f) Nanokristalin-matris seramik kompozitler