Nanoreaktör (nanoreactor)

Nanoreaktör, sınırlı bir mekanda kimyasal reaksiyonlar gerçekleştirmek için kullanılan, büyüklüğü, boyutlarından en az bir tanesinin 100 nm’yi geçmediği ve fiziksel olarak düzenlenmiş yapı unsurlarının boyutlarıyla sınırlanmış bir reaktördür.

Nanoreaktörlerin kilit rolü, sentez prosesi sırasında katı partiküllerin füzyonunu ve büyümesini, ve bazı durumlarda sentezlenen malzemelerin sonraki ısıl işlem sırasında ısıyla muamele edilmesini önlemektir.

Nanoreaktörler, genellikle, reaksiyon reagentlarına ve ürünlerine karşı inert olan doğal veya yapay bir maddenin gözenekleri ile temsil edilir. Nanoobjeler sentezlendiğinde inert bir matrisin gözenekleri reagentlerden biriyle doldurulur, ve matris, diğer reagent ile (genellikle sıvı veya gaz fazda), başlatıcıyla (polimerizasyon durumunda) temasa getirilir, veya bir elektrik akımına (elektrokimyasal sentez durumunda) maruz bırakılır. Yapay gözenekli bir malzemedeki gözeneklerin boyutunu kontrol ederek veya doğal bir gözenekli malzeme (gerekli aralıkta gözeneklerin dar bir boyut dağılımına sahip) seçerek, mühendisler sentezlenen parçacıkların boyutunu kontrol edebilir.

Nanoreaktörler, hem inert matris malzemeyle sentezlenmiş bir malzemenin nanokompozitlerini üretmek için, ve hem de seçici çözülmeye tabi matrislerle izole edilmiş nano objeler üretmek için kullanılabilir. Doğal nanoreaktörler, zeolitler ve tabakalı çift hidroksiloksitlerle, yapay nanoreaktörler ise yapay zeolitler ve elektrokimyasal sentezle üretilen metal oksitlere dayanan poröz membranlarla tanımlanır.

Nanoreaktör 1D: İki yöndeki boyutu 100 nm’yi geçmeyen, üçüncü boyutu önemli ölçüde daha büyük olan bir nanoreaktör tipidir.

Reaktiflerin yalnızca bir yönde difüzyonuna izin veren tek boyutlu nanoreaktörler, genişletilmiş nanoobjeleri (nanorodlar ve nanofiberler) üretmek için yaygın olarak kullanılır. Katı-faz bir-boyutlu reaktörler karbon nanotüpler, poröz silikon, MFI zeolitler, mezoporöz moleküler elekler ve poröz yapılarla (anotlamayla üretilen alüminyum oksit ve titanyum oksit bazlı) temsil edilir.

Nanoreaktör 2D: Bir yöndeki boyutu 100 nm’yi geçmeyen, diğer iki boyutu önemli ölçüde daha büyük olan bir nanoreaktör tipidir.

2D-reaktörler olarak kullanılan en yaygın substans sınıfı katmanlı çift hidroksitler ve çeşitli grafit türevleridir.



Şekil-1: Deneysel koşullara bağlı olarak tabakalı çift hidroksit matriste farklı morfolojide demir bazlı manyetik nanopartiküllerin üretilmesi




Şekil-2: Tabaka-tabaka tekniği ile konsantrik iki kapsül nanoreaktörünün hazırlanması