Nanopartiküller, Multifonksiyonal; Tıpta (multifunctional nanoparticles in medicine)

Multifonksiyonel nanopartiküller (tıpta), tıpta kullanılan çok fonksiyonlu nanopartiküller ve kompleksleridir, teşhiste kontrast ajan olarak görev yapalar; bir biyosensör, ilaçların hedeflenmiş taşınması için bir vektör veya terapötik bir etkiye sahip olan partiküllerdir.

Çok fonksiyonlu veya, diğer bir deyişle, dinamik nanoplatformlar (nanozomlar) ve tektodendrimerler birbirine bağlı nanomodüller içerir ve bunlar her biri belirli bir işlevi yerine getirmek üzere geliştirilmiştir. Bir nanozom içeren bazı nanopartiküller ilaç taşıyabilir, bazıları hedefli taşıma molekülleridir, bazıları biyosensör gibi davranır (pH, redoks potansiyeli, membran potansiyeli, v.s.), diğer bazıları ise altın nanokristallerinden oluşan nanoanten taşıyabilir (belirli bir frekanstaki elektromagnetik alana konulduğunda nanozomu ısıtır). Bir nanozoma bağlanmış süperparamagnetik nanopartiküller tomografi kullanılarak nanozom görüntüleme sağlar. Nanomedikal terapinin etkinliğini izleyen (ör. tümör hücre ölümü gibi).  fluoresan bazlı nanomodüller geliştirilmiştir. Spesifik tıbbi amaca göre nanozomlar farklı fonksiyonel modüllerden oluşabilir ve çeşitli görevleri yerine getirir; örneğin, Iç çevre izleme, hedef hücrelerin görüntülenmesi, ilaç taşıma ve kontrollü ilaç salınımı, tedavi kontrolü gibi. Non-modüler (modüler olmayan) çok işlevli nanopartiküller arasında, örneğin değiştirilmiş viral kapsidler bulunmaktadır. Bu parçacıklar bir araya getirildiğinde, hem kapsid içeriği (yük) hem de hedeflenen taşımadan ve belirli duyusal işlevlerden sorumlu olan kapsid yüzey moleküllerinin bileşimi değiştirilebilir. Nanozomlar ve çok işlevli nanocihazlar tıbbi nanorobotların prototipleri olarak düşünülebilir.

Çok fonksiyonlu tıbbi bir nanopartikülün bir polimer modeli bir Şekil-1’de gösterilmiştir. Çözündürme bloğu (bir polimer zinciri ile temsil edilebilir) nanopartikülün biyolojik bir ortamda (kan, lenf, vb.) çalışmasına izin verir. Partikülün hidrofiliklik/hidrofobiklik oluşu, elektrostatik yükü ve yoğunluğu bir ilacın farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini etkiler. Polimer zincirleri, kararlılık, büyüklük, kompozisyon ve spesifik alanların (örneğin hidrofobik bölümler) varlığı bakımından farklılık gösterebilir. Polimer molekül ağırlığı, ilacın membrana nüfuz etme (penetrasyon) yeteneğini etkiler (kan-beyin bariyeri ve endositoz uyarımını geçerek).

Aktif bir farmasötik madde (farmakon), polimer baza (veya nanokonteynerin içine) bağlanabilir; bağlanma işlemi biyobozunabilir veya kararlı bir bağ, aktif olmayan bir ilaç öncülü veya aktif bir metabolit (aktif farmasötik bileşen) vasıtasıyla olabilir. Bir ‘hedefleme aygıtı, bir nanopartikülü belirli bir doku veya hedef organa yönlendiren bir vektör gibi hareket eder. Biyosistemde, bir konjügat, konjügat-bazlı multifonksiyonlu bir terapötik nanopartikülün toplanmasını kolaylaştıran konformasyonu sağlar.



Şekil-1: Medikal bir polimer multifonksiyonlu nanopartikülün genel şematik modeli




Şekil-2: İlaç taşıma için multifonksiyonel nanopartiküller